Pothuajse një milion njerëz në një periferi të Wuhan – qyteti qendror i Kinës ku u regjistrua për herë të parë koronavirusi – janë vendosur nën izolim.

Banorët e rrethit Jiangxia janë urdhëruar të qëndrojnë brenda shtëpive ose komplekseve të tyre për tre ditë pasi u zbuluan katër raste asimptomatike Covid.

Kina ndjek një strategji “zero Covid”, duke përfshirë testimin masiv, rregullat strikte të izolimit dhe bllokimet lokale. Kjo ka rezultuar në shumë më pak vdekje sesa në shumë vende të tjera.

Por strategjia po përballet me kundërshtime në rritje pasi njerëzit dhe bizneset vazhdojnë të përballen me tendosjen e kufizimeve. Në Wuhan, një qytet me 12 milionë banorë, testimi i rregullt zbuloi dy raste asimptomatike dy ditë më parë.

Dy raste të tjera u gjetën përmes gjurmimit të kontaktit, dhe menjëherë pas lëshimit të urdhrit të bllokimit. Wuhan u bë i njohur në të gjithë botën në fillim të vitit 2020 si vendi i parë që shkencëtarët zbuluan koronavirusin e ri – dhe qyteti i parë që u vu nën masa të ashpra kufizuese.

Në atë kohë, bota më e gjerë ishte e tronditur nga bllokimi i rreptë, por shumë qytete dhe vende u detyruan shpejt të vendosnin masat e tyre të ngjashme.

Më vonë, Kina u bë e njohur si një histori suksesi Covid, me kufizime të hequra shumë më herët se në shumë vende të tjera.

Por kjo ka ndryshuar përsëri, me Kinën që ndjek një strategji “zero Covid” që rezulton në bllokime të shpeshta lokale, në vend që të përpiqet të jetojë me virusin si në shumicën e vendeve të tjera.