Nga India në Angli, kopshtarët po e lënë mënjanë rregulloren dhe po rrisin atë që duan të hanë me të vërtetë – me disa rezultate të papritura.

Më në fund po shihte hardhinë, pas vitesh ngricash të forta dhe dështimesh, tashmë të ngarkuar me një bollëk frutash pasioni. Kjo ishte mënyra se si mishi i artë brenda u rrëzua në lëkurë kur ajo preu një të hapur në një dërrasë prerëse.

Dhe ishte bujaria që vazhdoi të vinte nga e njëjta hardhi atë vit – aq shumë fruta sa ajo e gjeti veten duke u dhënë komshinjve të saj çanta pazari plot me to.

Kultivuesja e kënaqur e kësaj kulture të ëndrrave ishte Sally-ann Moffat, një stiliste e modës në Zelandën e Re. Ishte më shumë fruta pasioni se sa mund të hante. Në të kundërt, në supermarket, ajo do të kishte paguar rreth 11 dollarë të Zelandës së Re (5,66 £; 6,88 dollarë) për një pako të varfër me tre fruta të rritura komerciale, të mbështjella me plastikë.

“Ndjehem si gruaja më e pasur në planet”, shkroi ajo në Twitter në atë kohë, në vitin 2019. Ishte pasuria e një kulture të veçantë, jo një kulture e përditshme. Një pasuri që vjen vetëm me aftësi, këmbëngulje – dhe një bimë të lumtur.

Ndërsa shumë njerëz kultivojnë fruta pasioni në Zelandën e Re, Moffat thotë se ajo shpesh kishte luftuar për të marrë rezultate të mira nga hardhitë e saj për shkak të mikroklimës në luginën ku jeton ajo dhe burri i saj, Wainuiomata, në veri-lindje të Wellington.

“Kemi ngrica të tmerrshme,” shpjegon ajo. Megjithatë, anasjelltas, zona mund të bëhet shumë e nxehtë gjatë verës, gjë që i jep një shans frutit të pasionit – për sa kohë që i ka mbijetuar dimrit. Është e mundur të rritet fruti në disa gjerësi veriore, gjithashtu.

Në të gjithë botën, kopshtarët rebelë kanë zbuluar se ata mund të rritin ushqime që përgjithësisht konsiderohen të pazakonta për klimën e tyre, duke përmbysur perceptimet e zakonshme për atë se çfarë mund dhe çfarë nuk mund të rritet vetë.

Në Evropën Perëndimore dhe Amerikën e Veriut, kultivimi i ushqimit tuaj nuk duhet të lidhet vetëm me karotat, lakër jeshile dhe kunguj të njomë – madje edhe në vendet me klimë të butë, si Britania e Madhe, disa fruta tropikale rriten papritur mirë, me ndihmën e duhur. Dhe në klimën e nxehtë dhe të lagësht të shtetit Andhra Pradesh, Indi, një grup kopshtarësh ka rritur rrush – një frut që zakonisht lidhet me klimën më të thatë të Mesdheut.

Nga shafrani tek patëllxhani i Kepit, kjo është vetë-mjaftueshmëri me stil – jo vetëm prodhime të përzemërta, por edhe shkëlqim. Dhe praktikisht çdokush mund të rrisë të paktën disa nga këto gjëra, edhe nëse nuk keni hapësirë ​​të jashtme.

Ndërsa ndryshimi i klimës e ka bërë motin më të paparashikueshëm dhe valët e të nxehtit më të padurueshme, në shumë vende ka ndryshuar gjithashtu shumëllojshmërinë e kulturave që njerëzit mund të prodhojnë në vend.

Nuk ka të bëjë vetëm me argëtimin. Mes rritjes aktuale të çmimeve të ushqimeve dhe krizës së kostos së jetesës, shumë njerëz po maksimizojnë prodhimin që kultivojnë vetë si një mjet për të kursyer para. Në vend që të spërkatni me përbërës të mrekullueshëm në supermarket, është e mundur të rritni vetë një numër befasues të ushqimeve të supozuara ekstravagante për asgjë.