Nëse jeni përtacë të pashërueshëm, dijeni se nuk është faji juaj: evolucioni ka bërë që speciet tona të bëhen dembele. Për ta mbështetur atë nuk është gjë tjetër veçse shkenca. Sipas psikologëve, në fakt, të marrësh kohë për të mos bërë asgjë është një zakon aspak negativ.

Për të kuptuar këtë këndvështrim të çuditshëm, duhet të shqyrtojmë se çfarë është dembelizmi. Një individ konsiderohet dembel kur motivimi i tij ose i saj për të kursyer një përpjekje tejkalon dëshirën për të vepruar.

E thënë në këto terma, pra, pyetja nuk duket aq serioze. Në fakt, kjo do të thotë që speciet tona, si gjithë të tjerët, e perceptojnë si të padobishme çdo sjellje që nuk përfaqëson një burim kënaqësie të menjëhershme.

Për këtë arsye, nëse prireni të shtyni angazhimet tuaja për të shijuar pak përtacinë në paqe, dijeni se ky qëndrim varet nga një mekanizëm i lashtë psikologjik.

Pse disa njerëz janë më dembelë se të tjerët?

Megjithatë, ka dallime individuale: pse disa njerëz janë më të plogësht se të tjerët? Shkencëtarët kanë zbuluar se mungesa e vullnetit e lidhur me dembelizmin është e lidhur me një çekuilibër të dopaminës në tru. Është një neurotransmetues që ndikon në motivimin për të vepruar.

Për të demonstruar rolin e rëndësishëm të dopaminës në përtacinë dhe zvarritjen, një ekip shkencëtarësh nga Universiteti Vanderbilt, në Shtetet e Bashkuara, kreu një eksperiment në të cilin 25 vullnetarë kryen një test që synonte të hetonte se sa të gatshëm ishin ata të punonin për një shpërblim të mirë ekonomik. .

Më pas, pjesëmarrësit iu nënshtruan një skanimi të trurit. Imazhet treguan se njerëzit punëtorë kanë nivele të larta të dopaminës në zonat e trurit që luajnë një rol të rëndësishëm në shpërblim dhe motivim. Anasjelltas, niveli i dopaminës ishte më i ulët në rajonin e lidhur me perceptimin e rrezikut.

Përfundimi i hulumtimit tregoi se ata që fokusohen më shumë në shpërblimet afatgjata minimizojnë humbjet e mundshme të kohës dhe energjisë.

Të tjerët, nga ana tjetër, e marrin këtë rrezik më me kujdes për të marrë një shpërblim të madh, por të pamundur. Duke vepruar kështu, ata rrezikojnë të duken dembelë në sytë e të tjerëve. Po ju, cilës kategori i përkisni?