Google po përballet me dy raste ligjore që mund të rezultojnë në gjigantin e teknologjisë që të paguajë dëme deri në 25 miliardë euro (19.5 miliardë £) për praktikat e tij të reklamimit dixhital.

Kompania akuzohet për sjellje antikonkurruese dhe për abuzim me vendin e saj dominues në tregun e teknologjisë së reklamave.

Çështje të veçanta ligjore, në Mbretërinë e Bashkuar dhe në Holandë, po depozitohen në javët e ardhshme në emër të botuesve që kërkojnë “kompensim” nga Google.

Google kohët e fundit është tërhequr nga rregullatorët anti-trust pas ankesave. Teknologjia e reklamave fuqizon reklamat në internet që njerëzit shohin në telefonat inteligjentë ose kur përdorin ueb.

Google është shitësi më i madh dhe më i rëndësishëm i teknologjisë së reklamave – me një pjesë të tregut që arrin mbi 90%.

Shitja e hapësirës së reklamave dixhitale është bërë një burim i vlefshëm të ardhurash për botuesit, duke përfshirë faqet e internetit të lajmeve globale, si dhe operatorët më të vegjël, si blogerët e pavarur – të cilët të gjithë pranojnë të mbajnë reklama në faqet e tyre për një tarifë.

Komisioni Evropian dhe ekuivalenti i tij në Mbretërinë e Bashkuar po hetojnë nëse dominimi i Google në biznesin e teknologjisë së reklamave i jep asaj një avantazh të padrejtë ndaj rivalëve dhe reklamuesve.

Mbikëqyrja franceze e konkurrencës vendosi një gjobë prej 220 milion € ndaj kompanisë vitin e kaluar. Johnny Ryan, nga Këshilli Irlandez për Liritë Civile, i tha BBC: “Google është nën presion për dy çështje të mëdha – njëra është anti-trust dhe tjetra është mbrojtja e të dhënave.”

Z. Ryan tha se më shumë raste po dilnin në dritë pasi zbatuesit e konkurrencës në mbarë botën “bënin kërkesa gjithnjë e më shumë në Google”.

Por ai shtoi se “gjobat që kemi parë deri më tani nga autoritetet e konkurrencës nuk kanë pasur absolutisht asnjë pasojë”.

Damien Geradin, nga firma ligjore belge Geradin Partners – e cila është e përfshirë në çështjen holandeze – tha: “Botuesit, përfshirë mediat lokale dhe kombëtare të lajmeve, të cilët luajnë një rol jetik në shoqërinë tonë, janë dëmtuar prej kohësh nga sjellja antikonkurruese e Google .

“Është koha që Google të mbajë përgjegjësitë e saj dhe të paguajë dëmet që i ka shkaktuar kësaj industrie të rëndësishme.

“Kjo është arsyeja pse sot ne po shpallim këto veprime në dy juridiksione për të marrë kompensim për botuesit e BE-së dhe Britanisë së Madhe.”