Kur thonë se “çdo gjë në Australi është krjuar me qëllimin për t’ju vrarë”, ata nuk bëjnë shaka. Të gjithë keni dëgjuar për të gjithë krokodilët dhe merimangat helmuese në zonë. Por sa prej jush njohin një bimë që mund t’ju bëjë të dëshironi të mos jetonit më?

Dendrocnide moroides është një bimë vdekjeprurëse e zakonshme në pyjet tropikale të Australisë verilindore. Njihet edhe si “Bima e Vetëvrasjeve” sepse shkakton dhimbje aq torturuese sa thuhet se ka shtyrë një njeri të vrasë veten pasi e ka prekur.

Bima lëshon një “pickim” helmues që shkakton dhimbje torturuese në trupin e njeriut edhe pse nuk ka asnjë reagim negativ te disa zogj dhe insekte. Kura përfshin heqjen e qimeve thumbuese të bimës me një rrip dylli dhe trajtimin e lëkurës së prekur me acid klorhidrik të holluar.

Këto thumbime përmbajnë toksina dhe mbulojnë dendur gjethet, kërcellin dhe frutat. Mbulimi i dendur i qimeve i bën gjethet të duken sikur janë të mbuluara me lesh të butë dhe mund të japin përshtypjen se janë të ftohta për prekje, “shkroi në The Conversation Dr. Marina Hurley, eksperte në ekologjinë e pyjeve të shiut dhe ujërave të ëmbla, entomologjisë dhe ndërveprimet insekt-bimë.

Edhe prekja më e vogël e një gjetheje Dendrocnide moroides mund të shkaktojë dhimbje torturuese. Menjëherë ndihet një dhimbje djegëse e cila më pas intensifikohet, duke arritur kulmin pas 20-30 minutash. Qimet mund të qëndrojnë në lëkurë deri në gjashtë muaj, me pickime të përsëritura nëse lëkura shtypet fort ose lahet me ujë të nxehtë ose të ftohtë.

Jo vetëm që dhimbja ndjen aty ku jeni pickuar, por brenda rreth 20 minutash nyjet limfatike nën krahët tuaj fryhen dhe pulsojnë me dhimbje. Dhimbja e fortë pulsuese si nga pickimi ashtu edhe nga nyjet limfatike mund të zgjasë nga 1 deri në 4 orë, në varësi të specieve që prekni, sasisë së lëkurës që është pickuar dhe sa fort keni rënë në kontakt me bimën.

“Gjatë kërkimit tim në fund të viteve 1980 dhe në fillim të viteve 1990, dëgjova dhjetëra histori nga njerëz që u thumbuan, duke përfshirë një letër nga një ish-ushtarak, Cyril Bromley, i cili thoshte se kishte prekur bimën pasi kishte rënë duke kaluar një përrua pranë Lumi Barron (North Queensland) në 1941.

“Ai tha se dhimbja ishte aq e fortë sa u desh ta lidhnin në shtratin e spitalit për tre javë. Ai tha gjithashtu se një oficer qëlloi veten sepse nuk mund të duronte dhimbjen”, shpjegoi Dr. Hurley. “Gjëja më pak e njohur dhe shumë shqetësuese për thumbimin e pemëve është se ato shkaktojnë teshtitje intensive, gjakderdhje nga hundët dhe ndoshta dëmtime të rënda të rrugëve të frymëmarrjes nëse qëndroni pranë tyre për më shumë se 20 minuta të pambrojtur”.

Ernie Rider, një ushtarak australian, i cili u godit në fytyrë dhe në bust me gjethe në vitin 1963, raportoi përvojën e tij të tmerrshme. “Për dy ose tre ditë dhimbja ishte pothuajse e padurueshme. Nuk isha në gjendje të punoja ose të flija, pas së cilës ishte një dhimbje mjaft e fortë edhe për dy javë të tjera.

“Dhimbja vazhdoi për dy vjet dhe kthehej sa herë që bëja një dush të ftohtë. Nuk ka asgjë që mund të krahasohet me këtë, është dhjetë herë më e keqe se çdo gjë tjetër”.