Sipas NASA-s, deri në fund të dekadës qeniet njerëzore do të jenë në gjendje të jetojnë dhe punojnë për një kohë të gjatë në Hënë. Mund të tingëllojë si fantashkencë, por nisja historike e misionit Artemis 1 më 26 nëntor jo vetëm që do të vendosë themelet për sjelljen e gruas së parë dhe burrit të ardhshëm në satelitin natyror, por do të hapë dyert për një mënyrë të re të eksplorimit të hapësirës.

Hëna, në fakt, përfaqëson trampolinë ideale për të arritur në Mars, kryesisht për faktin se ‘shkëputja’ nga tërheqja e saj gravitacionale kushton shumë më pak sesa ta bësh atë nga Toka.

Nuk është çudi që në të ardhmen shumë misione mund të nisin drejtpërdrejt nga Hëna në zemër të sistemit diellor – ndoshta edhe për të marrë burime nga disa asteroidë – dhe pse jo, edhe më gjerë. Për këtë arsye partnerja e Tokës do të kolonizohet dhe do të bëhet një vend i vërtetë për të jetuar dhe punuar.

“Pushtimi” i ardhshëm i Hënës u njoftua në një intervistë për BBC nga Dr. Howard Hu, kreu i programit të anijes kozmike të NASA-s Orion.

“Është hapi i parë që po bëjmë drejt eksplorimit afatgjatë të hapësirës së thellë, jo vetëm për Shtetet e Bashkuara, por për botën”, tha ai, duke iu referuar nisjes së Artemis 1.

“Unë mendoj se kjo është një ditë historike për NASA-n, por është gjithashtu një ditë historike për të gjithë njerëzit që e duan fluturimin njerëzor në hapësirë ​​dhe eksplorimin e thellë të hapësirës.

“Dua të them, ne po kthehemi në hënë, po punojmë drejt një programi të qëndrueshëm dhe ky është mjeti që do të transportojë njerëzit që do të na kthejnë përsëri në hënë. Plani është që të ketë njerëz që jetojnë dhe punojnë në satelit brenda dekadës”, tha Hu.