Ne e dimë se konsumi i mishit (dhe në veçanti i viçit) është një nga burimet kryesore të ndikimit mjedisor. Shëndeti i planetit është në fakt vazhdimisht në rrezik për shkak të emetimeve të prodhuara nga fermat, veçanërisht ato intensive, si dhe nga nevojat për ujë dhe burime prej tyre.

Prodhimi i plehut organik blegtoral dhe emetimet e amoniakut, C02 dhe gazeve të tjera të dëmshme, të kombinuara me pastrimin e pyjeve, pyjeve dhe zonave të gjelbra për t’i hapur rrugë kullotave, kthehet në një koktej vdekjeprurës për planetin tonë. Një rrezik para të cilit nuk mund të qëndrosh indiferent. Dhe, absolutisht, secili prej nesh duhet të jetë gati për të bërë pjesën e tij.

Të vetëdijshëm për këto arsye dhe në përpjekje për të vendosur një udhëzues të qartë dhe shterues, disa shkencëtarë kanë llogaritur numrin e saktë të hamburgerëve që mund të hani për të pasur një ndikim pothuajse minimal mjedisor në Tokën tonë për shkak të krizës klimatike (dhe për të parandaluar të pakthyeshmen ndryshimet drejt të cilave planeti shkon bëhen edhe më katastrofike).

Hulumtimi i Institutit Botëror të Burimeve mban emrin Gjendja e Veprimit Klimatik 2022 dhe, ndër parametrat e treguar për popullsinë botërore për të garantuar zhvillim të qëndrueshëm në emër të Axhendës 2030, fut një pikë kyçe në këtë drejtim.

“Është e nevojshme të kalojmë në dieta më të shëndetshme dhe më të qëndrueshme pesë herë më shpejt se sa është aktualisht, duke reduktuar konsumin për frymë të mishit të ripërtypësve në ekuivalentin e 2 burgerëve në javë në Evropë, Amerikë dhe Oqeani”, thuhet në studim.

Në praktikë, për të shpëtuar planetin Tokë, duhet të “kufizojmë” veten në një sasi mishi të barabartë me 2 hamburgerë. Praktikisht midis 400 dhe 600 gram secila çdo shtatë ditë, jo më shumë. A jeni gati të jepni kontributin tuaj për shpëtimin e planetit?