Fjalia “Faleminderit, po ç’tu desh” gjatë festave si Krishtlindjet është një nga ato fraza që përsëriten vazhdimisht kur merrni dhurata. Në fakt, shumë shpesh gjendemi përballë të njohurve që me krenari të skajshme na ofrojnë dhuratën e tyre që në realitet nuk kemi dashur ta marrim kurrë.

Këto momente hyjnë me të drejtë në situatat më të sikletshme që një person, të paktën një herë në jetë, duhet të përjetojë. Sipas një sondazhi të kryer nga faqja britanike Vistaprint, janë 4 nga dhuratat më të “frikshme” të Krishtlindjeve të të gjitha kohërave dhe që njerëzit nuk do të donin t’i merrnin.

Përveç atyre në renditjen e hartuar nga e-commerce, megjithatë, ka të tjera që, megjithëse origjinale, madje janë në gjendje të “fyejnë” atë që i merr. Le t’i hedhim një sy.

1 – Korniza

Në krye të renditjes gjejmë kornizat. 34% e të intervistuarve do të preferonin të mos merrnin një dhuratë të tillë, duke u shprehur se janë objekte për t’u zgjedhur sipas shijeve.

2 – Produkte bukurie dhe kujdesi për trupin

Edhe këto janë ndër dhuratat “bëje vetë” pasi udhëhiqen nga preferencat e dikujt për sa i përket produkteve dhe përdorimit të këtyre të fundit. 33% e të intervistuarve nuk e shohin atë një dhuratë të këndshme.

3 – Qirinj aromatikë

Pavarësisht se janë dhurata të shpeshta gjatë Krishtlindjeve, qirinjtë janë në listën e zezë. Sipas sondazhit, në fakt, 32% e të intervistuarve i urrejnë deri në atë masë sa i riciklojnë disa herë.

4 – Kuti me çokollata

Ndër dhuratat më banale të Krishtlindjeve gjejmë çokollata, ku 29% e të intervistuarve i konsiderojnë të shijshme por në të njëjtën kohë shumë pak unike dhe të veçanta, duke qenë një nga dhuratat e vogla më të zakonshme të festave të Krishtlindjeve.

5 – Peshore

Dhuratat më të këqija dhe më pak të pranuara ndonjëherë, sigurisht, nuk ndalen në ato të përmendura në minilistën e përcaktuar nga Vistaprint. Disa prej tyre gjithashtu mund të duken qartësisht fyese në sytë e marrësit, si p.sh. marrja e një peshoreje si dhuratë mund të jetë me shije shumë e keqe. Në mënyrë absurde, pas qirinjve aromatikë, kjo duket të jetë një nga dhuratat më të pzërdorura.

6 – Çorape

Pothuajse çdo gjë që vishet konsiderohet një dhuratë e papërshtatshme për shumicën e njerëzve. Në veçanti, çorapet nuk vlerësohen shumë. Por nëse vërtet dëshironi të bëni këtë zgjedhje, atëherë zgjidhni në ato me temën e Krishtlindjes.

7 – Libra mbi shëndetin dhe… dietën

Nëse i keni dhënë dikujt një libër se si të humbë peshë dhe të qëndrojë i shëndetshëm, qoftë edhe me mirëbesim, dijeni se do të etiketoni “person i keq” për pjesën tjetër të jetës tuaj.

Pas peshores, kjo është padyshim dhurata më e keqe për të bërë dhe mbi të gjitha për të marrë, sidomos pas dëfrimit të festave. Nuk ka gjë më të keqe se sa të marrësh si dhuratë librin e dietës më të fundit të momentit.

8 – Dhurata e ricikluar

Më keq se një peshore, një palë çorape leshi apo një qiri aromatik, mund të jetë e vetmja dhuratë që nuk vjen nga zemra, por nga dëshira e papërmbajtshme për të hequr qafe një dhuratë të padëshiruar.

Riciklimi është pothuajse gjithmonë një prerogativë e festave, veçanërisht të Krishtlindjeve, por kini kujdes dhe tregohuni të zgjuar ose herët a vonë do të kapeni dhe turpi do të jetë i madh.