Në vitin 1986, shoqata United Way of America lindi me idenë për të thyer rekordin e hedhjes së balonave, më pas në fund të shtatorit 1986, u instalua një rrjetë e madhe në cepin jugperëndimor të Sheshit Publik, nën të cilën ata filluan të punojne rreth 2500 vullnetarë për të hedhur në ajer rreth një milion e gjysmë balona.

Më 27 shtator 1986 në orën 13:50, mijëra njerëz u mblodhën në shesh për të vëzhguar momentin historik. Rekordi u thye me sukses. Por balonat, të shtyrë nga rrymat, u ngjitën lart duke arritur në fronte ajri më të ftohtë dhe një shi të dendur dhe të ngrirë: ata humbën shpejt lartësinë, duke rënë në tokë në vend që të shpërndaheshin.

Përveç dëmeve të dukshme mjedisore, organizatorëve iu desh të përballeshin edhe me vdekjen e dy personave. Bernard Sulzer dhe Raymond Broderick kishin shkuar për peshkim në liqenin Eire më 26 shtator, pa u kthyer në shtëpi. Të nesërmen, kur u hodhën balonat, familjet raportuan zhdukjen e tyre tek autoritetet.

Helikopteri i Rojës Bregdetare, i caktuar për të kryer kërkimet, pati vështirësi të mëdha për të fluturuar në zonë për shkak të pranisë së balonave të lëshuara në Sheshin Publik. Trupat e tyre u hodhën në breg disa javë më vonë.

Gruaja e njërit prej peshkatarëve paditi për kompensim prej 3.2 milionë dollarësh, të cilin ajo e mori. Aeroporti Cleveland Burke Lakefront gjithashtu paditi qytetin për dëmin e pësuar nga mbyllja e disa pistave.

Një shkollë kalërimi në kontenë e Medinës gjithashtu lëvizi kundër iniciativës: një nga kuajt e tij u frikësua kur pa dhjetëra balona në tokë dhe u plagos që e pengoi atë të vazhdonte të vraponte.