Ndërsa temperaturat pritet të kalojnë deri në 40 ° C në shumë pjesë të Europës këtë javë, rreziku për ata që janë të prirur ndaj djegies nga dielli është i zakonshëm.

Kujdesi për lëkurën e dëmtuar nga dielli mund të duket si një proces jashtëzakonisht i gjatë dhe i dhimbshëm, megjithatë, falë disa masave paraprake mund të jemi në gjendje të përshpejtojmë rikuperimin e lëkurës nga ekspozimi pa shkaktuar dëme të mëtejshme.

Siç e dimë, djegia nga dielli është një reagim inflamator ndaj dëmtimit të shkaktuar nga rrezet ultraviolet (UV) të diellit. Përveç dhimbjes dhe shqetësimit afatshkurtër, ndikimi i djegies nga dielli mund të zgjerohet më tej, duke përshpejtuar plakjen e lëkurës, si dhe duke qenë shkaku kryesor i shumicës së kancereve të lëkurës.

Në përgjithësi, lëkura e djegur nga dielli bie dhe përfundon duke u qëruar: në këtë mënyrë trupi përpiqet të eliminojë qelizat e dëmtuara, megjithatë dhimbja është vërtet e pabesueshme.

Ju themi menjëherë se ka disa gjëra që absolutisht nuk duhet t’i bëni për të mos e përkeqësuar situatën. Mos mendoni të bëni një dush të nxehtë me lëkurë të skuqur: do të ishte e dëmshme, përkundrazi një dush i ngrohtë i këndshëm është më mirë për të lehtësuar pjesët më të brishta…

E rëndësishme është të prisni pak për të gjetur temperaturën e duhur. Edhe bërja e një dushi jashtëzakonisht të ftohtë ka pasoja potencialisht katastrofike në skuqje që rrezikon të bëhet më e përflakur.

Një tjetër gjë që duhet t’i kushtoni vëmendje është presioni i ujit në dush: është më e mençur të zgjidhni sa më pak të jetë e mundur, përndryshe fshikëzat e lëkurës mund të shpërthejnë dhe skuqjet të përkeqësohen.

Më mirë të zgjidhni, nëse keni mundësi, të bëni një banjë: për lëkurën me djegie nga dielli do të jetë një kurë e vërtetë, një moment shumë më delikat dhe relaksues sesa një dush i nxituar dhe sigurisht më i dhimbshëm. Përveç ujit mund të shtojmë edhe substanca qetësuese kundër djegies si disa pika vaj livando ose kamomil.