Temperaturat përvëluese po vënë në provë të gjithë, nga veriu në jug, dhe gjetja e freskimit është bërë qëllimi i çdo dite.

Edhe netët, tani, duken të paafta për të sjellë lehtësim, me pagjumësinë që prish pjesën  e pushimit, ndërsa kthehemi mes çarçafëve.

Djersitja, në këto kushte, është absolutisht normale, me të vërtetë është e shëndetshme për organizmin i cili në këtë mënyrë nxjerr shumë toksina.

Në fund të fundit, trupi prodhon rregullisht djersë për të mbajtur temperaturën nën kontroll dhe, për rrjedhojë, është plotësisht normal kur kemi temperaturë dhe kur bëjmë aktivitet fizik.

Megjithatë, djersitja e tepërt mund të jetë simptomë e diçkaje që nuk shkon; për shembull, tregon ankth ose një gjendje specifike klinike. Në këtë rast bëhet fjalë për hiperhidrozën, një patologji e vërtetë që vë në siklet personat që vuajnë prej saj.

Lëkura gjithmonë e lagur, djersa e lëngshme dhe ajo ndjesi e keqe e të pasurit rroba të njollosura dhe me erë pa asnjë arsye janë vetëm disa nga pasojat e kësaj sëmundjeje.

Rreth 3% e popullsisë është e prekur nga kjo gjendje dhe priret të djersitet shumë nga duart, sqetullat, fytyra dhe këmbët.

Për fat të mirë, hiperhidroza është me origjinë trashëgimore dhe tashmë është e trajtueshme dhe mund të jetë pasojë e sëmundjeve të tjera kronike si diabeti dhe problemet e tiroides. Por kur duhet të shqetësohemi?

Ndërkohë, kjo patologji zakonisht shfaqet tashmë në adoleshencë, duke u fokusuar veçanërisht tek duart dhe këmbët, pavarësisht nëse këpucët janë të veshura apo jo.

Prandaj, duhet bërë kujdes nëse vihet re djersitje të tepërt tek adoleshentët pa pasur ndonjë shkas. Në format më serioze, siç u përmend, djersitja mund të njomë rrobat e veshura dhe të rrezikojë gjendjen psikologjike.

Në fakt, ne mund të kuptojmë mirë se si mendimi i djersitjes mund të bëhet një obsesion i aftë për të ndryshuar mënyrën e marrëdhënies me të tjerët derisa dikush të ndihet plotësisht i papërshtatshëm për t’u socializuar, duke u bërë kështu gjithnjë e më shumë i izoluar.

Prandaj, është më mirë të ndërhyni në kohë duke pyetur mjekun tuaj dhe nëse është e nevojshme, një specialist për këshilla.