Siç e dinë mirë nënat dhe baballarët që kanë probleme me fëmijët e vegjël, puna e prindërimit është më e vështira: nuk ka manual udhëzues dhe çdo fëmijë është i ndryshëm; rregullat që përpiqemi të vendosim në jetën e përditshme mund të vlejnë për njërin, por të mos përshtaten me natyrën e tjetrit dhe kështu ne shpesh përfundojmë të mos kemi më kontrollin e situatës.

Një nga momentet më të vështira, për të rinj e për të rritur, është koha e ninullës: kur duhet t’i vendosim fëmijët në shtrat? Sa duhet të flenë dhe çfarë ndodh nëse të vegjlit pushojnë pak dhe keq?

Gjumi është i domosdoshëm për të rriturit, e lëre më për fëmijët, të cilët janë ende në rritje dhe nëse nuk flenë mirë bëhen edhe më nervozë, të shqetësuar, të pamenaxhueshëm.

Sa e gjejnë veten në situatën e përshkruar më sipër? Gjumi i mirë është i mirë për trurin e të gjithëve dhe shkuarja në shtrat (ose dërgimi i të vegjëlve) shumë vonë ka pasoja të mëdha në shëndetin mendor.

Sipas disa studimeve, fëmijët më të pushuar e ruajnë më mirë informacionin, prandaj performojnë më mirë në shkollë dhe kur të rriten do të kenë më pak rrezik për t’u sëmurë me sëmundje neurodegjenerative si Alzheimer.

Hormoni i rritjes aktivizohet rreth gjysmë ore pas mesnate, por kjo duhet të ndodhë në fazën e katërt të gjumit.

Nëse fëmijët bien në gjumë pas orës 22:00, koha në dispozicion për aktivizimin e hormonit të rritjes zvogëlohet ndjeshëm: studiuesit arritën në këtë përfundim duke analizuar imazhet e trurit të fëmijëve që kanë pushuar më shumë dhe të atyre që shkojnë në shtrat vonë.

Rendimenti në shkollë i të parëve ishte përgjithësisht i shkëlqyer, ndërsa tek të dytët vetëm një pjesë e vogël arriti rezultate të kënaqshme në teste.

Duke ditur të gjitha këto, për t’i ndihmuar të vegjlit të flenë më lehtë, është mirë të përgatitni ambientin, të fikni dritat dhe të shmangni përdorimin e dritave të bardha (dritat e verdha janë më të mira, janë më relaksuese) dhe t’i bëni ata të ndihen të sigurt.