Viti 2023 mund të jetë edhe më i nxehtë se viti 2022 dhe me këtë ritëm do të përfundojmë duke u shkrirë. Shkencëtarët e dinë. Por çfarë e shkaktoi këtë rritje të mëtejshme të temperaturave?

Çdo 2 deri në 7 vjet, Oqeani Paqësor ekuatorial bëhet ciklikisht deri në 3°C më i ngrohtë (i njohur si El Niño) ose më i ftohtë (La Niña) se zakonisht, duke shkaktuar një sërë efektesh në të gjithë botën.

Ky cikël quhet një Lëkundje Jugore El Niño (ENSO) sepse çdo El Niño ndiqet nga La Niña dhe anasjelltas, me disa muaj kushte neutrale midis ngjarjeve.

Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike e SHBA (NOAA) tha se Oqeani Paqësor ekuatorial do të kthehet në gjendjen e tij neutrale midis marsit dhe majit 2023 dhe kushtet e El Niño ka të ngjarë të zhvillohen gjatë rrjedhës së vjeshtës dhe në muajin dimër të hemisferës veriore.

Pra, çfarë të presësh nga eventi tjetër i El Niño?

El Niño do të fillojë në gjysmën e dytë të vitit dhe për këtë arsye temperaturat do të rriten, të cilat tashmë kanë shënuar kulme shqetësuese vitet e fundit. Kjo do të thotë valë të paprecedentë të të nxehtit dhe ka shumë të ngjarë një rritje prej 1.5°C në ngrohjen në mbarë botën.

Por kjo nuk është e gjitha, sepse El Niño ndodh gjatë dimrit të Hemisferës Veriore dhe efekti i tij i ngrohjes kërkon disa muaj për t’u ndjerë, që do të thotë se viti 2024 ka shumë më tepër gjasa të vendosë një rekord të ri të temperaturës globale.

Zyra Met, Shërbimi Kombëtar i Motit në Mbretërinë e Bashkuar dhe Zyra Meteorologjike e Qeverisë Australiane, besojnë se La Niña pritet të ketë përfunduar nga fundi i janarit deri në shkurt dhe kushtet e Oqeanit Paqësor mund të arrijnë një fazë neutrale, e cila mund të zgjasë të paktën deri në të gjithë muajin. të prillit.

Me pak fjalë, brenda pak javësh temperaturat në zonën e Paqësorit do të jenë në gjendje të rriten dhe mesatarja botërore do të kalojë edhe ato të vitit 2022.