Mos u ndjeni në faj nëse, pasi ktheheni nga pushimet, shkoni të peshoheni dhe mendoni se peshoja është çmendur: është krejtësisht normale të ktheheni me disa kilogramë më tepër, duke pasur parasysh që ritmet ngadalësohen, darkat jashtë janë të shpeshta dhe pijet në plazh vijnë e shkojnë.

Lajmi i mirë është se ne mund ta heqim qafe barkun duke u rikthyer në formë: duke mos bërë 100 ushtrime fizike në minutë, por përmes një ushtrimi të frymëmarrjes barku që çdokush mund ta bëjë.

E kemi fjalën për vakumin e barkut dhe mund të praktikohet nga të gjithë sepse nuk ngarkon shtyllën kurrizore. Vakuumi abdominal kryhet duke thithur me hundë dhe duke e fryrë barkun dhe më pas duke e nxjerrë ajrin nga goja duke thithur kërthizën nga brenda dhe lart.

Sa më shumë të jemi në gjendje ta shtyjmë barkun nga brenda, aq më shumë do të stimulojmë dhe forcojmë muskulin tërthor: është pikërisht ky, i vendosur në thellësi, që përmban organet e brendshme dhe bën që barku ynë të jetë i sheshtë ose i rrumbullakosur përkundrazi.

Ju kryeni midis 5 dhe 10 frymëmarrje dhe fillimisht mbani tkurrjen për 5 sekonda dhe më pas shkoni deri në 30. Ky ushtrim i frymëmarrjes ventrale duket i lehtë, por ju duhet një stërvitje e mirë për të mbajtur barkun në gjysmë minutë.

Vakuumi i barkut përdoret gjerësisht në yoga dhe pilates, por e ka origjinën nga bodybuilding: bodybuilders historikë si dhe Arnold Schwarzenegger e futën atë në rutinën e tyre për të pasur muskuj barku.

Ndër përfitimet e vakumit abdominal, përveç tonifikimit të tërthortë, përfshijmë edhe forcimin e perineumit, reduktimin e diastazës abdominale, përmirësimin e kapacitetit të mushkërive, dhimbjen e shpinës dhe tranzitin e zorrëve si dhe eliminimin e stresit falë frymëmarrje të thellë dhe të vetëdijshme.

Për të filluar, këshilla është që ushtrimet t’i kryeni me stomakun bosh në mëngjes, asnjëherë pas ngrënies dhe bëni shumë kujdes nëse vuani nga hernia inguinale.