Kolesteroli është thelbësor që trupi të funksionojë siç duhet. Është i nevojshëm për të prodhuar hormone, vitaminë D dhe substanca që ndihmojnë në tretjen e ushqimit. Pjesa më e madhe prodhohet në mëlçi, megjithëse përftohet edhe nëpërmjet disa ushqimeve.

Nëse nivelet e kolesterolit rriten, shfaqet hiperkolesterolemia, e cila rrit rrezikun e pësimit të një infarkti të miokardit. Ky çrregullim nuk ka simptoma, ndaj duhet bërë një analizë gjaku për të përcaktuar nivelet e kolesterolit dhe triglicerideve.

Llojet e kolesterolit
Gjaku e bart kolesterolin nga zorrët ose mëlçia në organet që kanë nevojë për të dhe e bën këtë duke u lidhur me grimcat e quajtura lipoproteina. Këto janë dy llojet e kolesterolit që ekzistojnë:

Kolesteroli me densitet të ulët (LDL) – Është përgjegjëse për transportimin e kolesterolit të ri nga mëlçia në të gjitha qelizat e trupit.

Kolesteroli me densitet të lartë (HDL) – Mbledh kolesterolin e papërdorur dhe e kthen atë në mëlçi për ruajtje ose ekskretim nga jashtë përmes rrugëve biliare.

Bazuar në këtë ndërveprim, mund të flasim për dy lloje të kolesterolit:

Kolesteroli i keq: kur kolesteroli lidhet me grimcën LDL, ai depozitohet në muret e arterieve dhe formon pllaka aterosklerotike.

Kolesteroli i mirë: kur lidhet me grimcat HDL dhe e transporton kolesterolin e tepërt përsëri në mëlçi për t’u shkatërruar.

Ushqimi bazë për t’u kujdesur për nivelet e kolesterolit
Lloji i dietës që mbani është kyç për rregullimin e niveleve të kolesterolit në gjak. Ushqimet që favorizojnë rritjen e kolesterolit janë ato që përmbajnë yndyrna të ngopura, kështu që është e përshtatshme t’i shmangni ose të reduktoni konsumin e tyre. Përveç kësaj, duhet të shikoni metodat e gatimit, ndër të cilat rekomandohet të gatuani në furrë, në skarë, skarë, mikrovalë, pjekje ose avull. Ja disa nga ushqimet që duhen shmangur:

Produktet e qumështit
Duhet të zëvendësoni produktet e qumështit të plotë me ato të skremuara për shkak të përmbajtjes së tyre të lartë të yndyrave të ngopura. Në rastin e djathrave, ata që janë shumë të kuruar si Brie, Emmental ose Parmesan kanë yndyrat më të ngopura dhe, për rrjedhojë, ndikojnë më shumë në nivelin e kolesterolit.

Gjalpi
Gjalpi prodhohet nga yndyra shtazore, pra përmban yndyrë të ngopur, e cila rrit nivelin e kolesterolit në gjak dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Mish i kuq
Mishi i kuq, si mishi i viçit apo i qengjit, janë të pasur me kolesterol dhe yndyrna të ngopura, ndaj nuk duhet të abuzohet me konsumimin e tij. Nëse vuani nga hiperkolesterolemia, duhen shmangur. Në vend të kësaj, mund të hahet mish pa dhjamë si ai i lepurit ose pulës (pa lëkurë).

Salsiçe
Kanë shumë yndyrë, kripë dhe nivel të lartë të kolesterolit. Ato gjithashtu mund të ulin nivelin e kolesterolit HDL në gjak.

Buka industriale
Është një nga ushqimet më të dëmshme për shëndetin. Ka shumë sheqer, miell të rafinuar dhe yndyrna të ngopura, të cilat kanë një ndikim të madh në kolesterol.

Përveç shmangies së kësaj serie ushqimesh, është gjithashtu thelbësore të praktikoni ushtrime fizike dhe të prezantoni një dietë për të shmangur hiperkolesteroleminë që duhet të përfshijë fibra të tretshme, fruta dhe perime pesë herë në ditë dhe peshk me vaj.