Kjo është një nga ato pyetje që të gjitha qeniet njerëzore, që kur arrijnë moshën e arsyes, ia bëjnë vetes me jo pak ankth dhe kuriozitet: çfarë ndodh pas vdekjes dhe çfarë bëjnë njerëzit që do të largohen nga kjo jetë tokësore?

Ka kaq shumë dëshmi që na godasin çdo ditë dhe mund të na bëjnë vetëm të reflektojmë për njerëzit që zgjohen nga koma, duke thënë me siguri absolute se e kanë parë jetën e përtejme për një kohë të pacaktuar.

Kjo përvojë quhet NDE (nga anglishtja Near Death Experience, “experiences pranë vdekjes”) dhe misteri që e rrethon është bërë objekt studimi nga ekspertët.

Dëshmia e fundit më kurioze është ajo e Kevin Hill, i cili iu nënshtrua një operacioni në janar 2022 për një anomali të valvulës së zemrës.

Pas operacionit, ai u sëmur nga kalciflaksi, një sëmundje e rrallë e rrallë që shkakton kalcifikim sistemik të arterieve dhe çon në ishemi dhe nekrozë të lokalizuar të indit dhjamor ose lëkurës.

Pas humbjes së një sasie të madhe gjaku ai pësoi arrest kardiak për disa minuta. Mjekët e quajtën atë teknikisht të vdekur, por Kevin Hill më vonë u shërua me reanimim.

Megjithatë, duke u kthyer nga jeta e përtejme, burri rrëfen një episod që i intrigoi shumë shkencëtarët: “E dija se kisha vdekur. U ndava nga trupi im. Isha i vetëdijshëm për atë që po ndodhte, por ndjeva kaq shumë paqe. Shkova të flija dhe u zgjova i gjallë”, tregon Kevin.

Një tjetër përvojë magjepsëse afër vdekjes është ajo e pionierit të famshëm të psikanalizës, Carl Gustav Jung. Tashmë në vitin 1961, pra, ne e kemi njohur NDE-në.

Psikanalisti, për shkak të një aksidenti që e fut në koma, tregon për “një shkëlqim kaq të papërshkrueshëm, sa imagjinata dhe ndjeshmëria jonë nuk mund ta konceptonte as përafërsisht”.

Dentistja Gloria Polo, në vitin 1995 u godit nga rrufeja dhe përfundoi në arrest kardiak. Mjeku më vonë dëshmoi se ajo pa një tunel të lehtë, në fund të të cilit ishte një kopsht. Polo siguron se ka parë kushërirën e tij të vdekur të hynte në këtë vend paqeje, ndërsa ajo u kthye.

Një përvojë e ngjashme kaloi edhe gjatë operacionit për heqjen e indeve të dëmtuara nga aksidenti, por në atë rast ajo u gjend në një vend të errët me qenie të frikshme. Daniele Natale vdiq pas një operacioni në shpretkë dhe u shërua tre orë pas shpalljes së vdekjes.

Ndoshta misteri rreth këtyre rasteve nuk do të eliminohet kurrë plotësisht. Por studiuesit ende pyesin. Ndër hipotezat më të akredituara, NDE-të do të ndodhnin për shkak të një ndryshimi në rrjedhën e gjakut në tru.

Është një reagim i organizmit i regjistruar gjatë arrestimeve kardiake, traumave të hapura ose ngjarjeve që shkaktojnë një tronditje të fortë brenda trupit.

Aktiviteti elektrik i trurit mbyllet kur nuk ka gjak dhe oksigjen të mjaftueshëm. Ekspertët e quajnë atë “përvojë të vetëdijshme perceptuese”. Këto do të ishin ndjesi fizike që do t’ju bëjnë të përjetoni një udhëtim nëpër një dritë të bardhë.

Prandaj do të flitej për halucinacione, perceptim të kohës joreale, mendime frenetike dhe përvoja jashtë trupit. Por pyetjet rreth këtyre ngjarjeve mbeten ende.