Një burrë 49-vjeçar, i cili prej 30 vitesh ka vuajtur nga një dëmtim i shtyllës kurrizore që e ka paralizuar pjesërisht, mundi të kthehet të hante vetë falë ndihmës së një palë krahësh robotikë të kontrolluar nga mendimet.

Arritja e jashtëzakonshme, e përshkruar në një studim të botuar në revistën Frontiers në Neurorobotics, u arrit nga një ekip studiuesish nga Laboratori i Fizikës së Aplikuar dhe Shkolla e Mjekësisë në Universitetin Johns Hopkins, Maryland, si pjesë e programit të Protetikës Revolucionare të promovuar fillimisht nga Agjencia e Projekteve Kërkimore të Avancuara të Mbrojtjes të Departamentit të Mbrojtjes së Shteteve të Bashkuara.

Qasja bazohet në mbi 15 vjet kërkime në shkencat nervore, robotikë dhe softuer, të cilat i kanë lejuar shkencëtarët të zhvillojnë një sistem të aftë për t’iu përgjigjur sinjaleve të lëvizjes së muskujve të transmetuara përmes një ndërfaqe truri-makine (BMI).

Me fjalë të tjera, dy krahë robotikë – njëri me një pirun në dorë dhe tjetri me thikë – të vendosur pranë burrit, të ulur para një tavoline, e lejuan 49-vjeçarin të priste një copë tortë me madhësinë e një kafshimi dhe ta çonte në gojë në më pak se 90 sekonda.

Sistemi, i quajtur edhe ndërfaqja tru-kompjuter, siguron një lidhje të drejtpërdrejtë komunikimi midis njeriut dhe makinës, e cila deshifron sinjalet nervore dhe i “përkthen” ato për të kryer funksione të ndryshme, nga lëvizja e kursorit në një ekran deri tek prerja e një fete torte.

Në këtë eksperiment të veçantë, sinjalet e lëvizjes së muskujve nga truri ndihmuan në kontrollin e protezave robotike.

“Kjo qasje e përbashkët e kontrollit synon të shfrytëzojë aftësitë e brendshme të ndërfaqes tru-makinë dhe sistemin robotik, duke krijuar një mjedis në të cilin përdoruesi mund të personalizojë sjelljen e një proteze inteligjente”, shpjegoi Dr. Francesco Tenore, menaxher projekti në departamentin e kërkimit dhe zhvillimit hulumtues të APL dhe autor kryesor i studimit.

“Megjithëse gjetjet tona janë paraprake, ne jemi të kënaqur t’u japim përdoruesve me aftësi të kufizuara një ndjenjë të vërtetë kontrolli mbi makinat ndihmëse gjithnjë e më inteligjente”.