Një gjykatës ka urdhëruar Kevin Spacey që t’i paguajë producentëve të House of Cards 31 milion dollarë (25.5 milion £) për kostot e përfshira në largimin e tij nga seriali pas akuzave për sjellje të pahijshme seksuale.

Aktori amerikan u urdhërua vitin e kaluar të paguajë kompaninë argëtuese MRC pas pretendimeve për sjellje të pahijshme me anëtarët e rinj të ekuipazhit, të cilat ai i mohon.

Spacey apeloi që vendimi i arbitrazhit për prodhuesit të anulohej. Por kërkesa e tij u refuzua nga një gjykatës në Los Angeles të enjten.

MRC argumentoi se Spacey u detyrohej atyre miliona fitime të humbura, sepse keqsjellja e tij e supozuar nënkuptonte që ai duhej të hiqej nga sezoni i gjashtë i dramës politike të Netflix dhe numri i episodeve duhej të shkurtohej nga 13 episode në tetë.

Në fillim të këtij viti, avokatët e Spacey-t u përpoqën të hiqnin çmimin prej 31 milionë dollarësh, duke thënë se sjellja e tij nuk përbënte asgjë më shumë se “insuencat seksuale” dhe “luajtjet e pafajshme të kuajve” dhe nuk shkelte politikën kundër ngacmimit të MRC-së.

Por të enjten, gjyqtari Mel Red Recana tha se Spacey dhe ekipi i tij ligjor “dështojnë të demonstrojnë se ky është edhe një rast i ngushtë” dhe konfirmoi se Spacey do të duhej të paguante çmimin, i cili ishte dhënë më parë nga një arbitr në tetor 2020.

31 milion dollarë mendohet se përbëhej nga rreth 29.5 milion dollarë dëme dhe 1.5 milion dollarë në kosto dhe tarifa.

Avokati i MRC-së, Michael Kump tha: “Ne jemi të kënaqur me vendimin e gjykatës.” Regjistrimet origjinale nga MCR, të marra nga agjencia e lajmeve PA, treguan se si Spacey u shkëput nga seriali i suksesshëm i dramës politike Netflix pas akuzave se ai “po e kishte pre në mënyrë sistematike. ngacmonte seksualisht dhe ngacmonte të rinjtë me të cilët kishte punuar gjatë gjithë karrierës së tij në projekte filmi, televizioni dhe teatrale”.

Arbitri arriti në përfundimin se Spacey kishte shkelur në mënyrë të përsëritur detyrimet kontraktuale për të ofruar shërbime “në mënyrë profesionale” të cilat ishin “në përputhje me drejtimet, praktikat dhe politikat e arsyeshme”.

Spacey, 63, luajti në House Of Cards për pesë sezone, duke luajtur rolin e politikanit të pamëshirshëm Frank Underwood, përpara se të largohej nga shfaqja pas akuzave.

Ai u shfaq në Old Bailey në Londër muajin e kaluar për të mohuar “me forcë” akuzat për sulm seksual nga tre burra, që datojnë 17 vjet më parë kur Spacey ishte drejtor artistik në teatrin “The Old Vic”.

Një gjykim do të zhvillohet në qershor 2023, ndërsa një seancë paraprake pritet të zhvillohet në fillim të vitit të ardhshëm.

Spacey gjithashtu do të përballet me një çështje civile, të ngritur nga akuzuesi i tij i parë publik, aktori Anthony Rapp, në Nju Jork në tetor.

Në vitin 2017, ylli i Hollivudit kërkoi falje pasi u akuzua për një avancim seksual ndaj ish-aktorit fëmijë.