Edhe pse të jep përshtypjen e elegancës dhe feminitetit, qëndrimi këmbëkryq për më shumë se gjysmë ore mund të shkaktojë probleme shëndetësore. Qëndrimi ulur për periudha të gjata kohore pa pushim është vërtetuar se është i dëmshëm për shëndetin tuaj, kështu që nëse duhet të uleni, sigurohuni që të mos i mbani këmbët të kryqëzuara për më shumë se gjysmë ore, të bëni pushime për t’u ngritur dhe për të lëvizur. , dhe bëni disa ushtrime .

Nëse qëndroni ulur për një kohë të gjatë me këmbët e kryqëzuara, presioni i gjakut mund të rritet, edhe nëse nuk keni predispozicion për hipertension. Kjo mënyrë qëndrimi ulur prish qarkullimin. Në enët e gjakut ka valvula të vogla që lejojnë rrjedhjen e duhur të gjakut dhe duke kryqëzuar këmbët rritni presionin në vena dhe kjo e bën më të vështirë qarkullimin normal të gjakut.

Nëse rrini ulur për më shumë se tre orë në ditë, mund të shfaqen dhimbje shpine dhe qëndrim jo korrekt, i cili nga ana tjetër shkakton ngurtësi në qafë dhe krahë. Pasojat e qëndrimit ulur për një kohë të gjatë me këmbë të kryqëzuara mund të jenë ndjesi shpimi gjilpërash në këmbë dhe siklet gjatë ecjes.

Mos harroni të ngriheni dhe të lëvizni çdo 30 minuta ulur! Nëse keni ënjtje, dhimbje ose ngrohtësi në këmbë, të cilat mund të shoqërohen me skuqje të lëkurës, duhet të kërkoni kujdes mjekësor sa më shpejt të jetë e mundur. Mund të jetë një shenjë e trombozës së venave të thella (DVT) , një mpiksje gjaku që zakonisht zhvillohet në këmbë.