Më 14 qershor, Gjykata e Apelit e Shtetit të Nju Jorkut vendosi për rastin e një elefanti që jetonte në kopshtin zoologjik të Bronksit për 45 vjet dhe të cilin organizata e të drejtave të kafshëve Projekti i të Drejtave të Njeriut donte të transferohej në një strehë për kafshë të egra.

Gjykata vendosi se, në kundërshtim me atë që kërkonte NhRP, elefanti nuk mund të konsiderohet një “person juridik”, domethënë një individ me të drejta morale dhe ligjore sipas ligjit amerikan. Prandaj do të vazhdojë të njihet si pronë e kopshtit zoologjik të Bronx-it, i cili nga ana e tij do të ruajë të drejtën të vendosë për fatin e kafshës (dhe për rrjedhojë ta bëjë atë të jetojë e vetme në zonën e rrethuar prej 4 mijë metrash katrorë ku ajo eshte tani).

Do të thotë që elefanti, i njohur si Happy, do të qëndrojë në kopshtin zoologjik dhe nuk do të transferohet në një strehë. Kjo do të thotë gjithashtu një humbje tjetër në gjykatë për njerëzit që do të donin më shumë të drejta për kafshët në robëri.

Ligjet e Shteteve të Bashkuara – si dhe ato të shumicës së vendeve të botës – në thelb bëjnë dallimin midis dy entiteteve juridike, “njerëzve” dhe “gjërave”, pa mundësinë e përkufizimeve të ndërmjetme: qeniet njerëzore janë persona në kuptimin juridik, por edhe kompanitë.

Njerëzit kanë të drejta, duke përfshirë atë të habeas corpus, i cili në të drejtën anglo-saksone mbron nga burgosja pa një arsye të drejtë ligjore, ndërsa gjërat jo. Nëse Gjykata e Apelit e Shtetit të Nju Jorkut do të kishte vendosur ndryshe për çështjen e Happy, do të kishte qenë një precedent i rëndësishëm për kaq shumë kafshë të tjera që sipas organizatave që mbrojnë të drejtat e tyre nuk jetojnë në kushte të mira.

Por vetëm dy nga shtatë gjyqtarët që folën për çështjen thanë se ishin në favor të njohjes së statusit të personit juridik për kafshën. Happy vjen nga Tajlanda, është 52 vjeç dhe është një nga tre elefantët që në vitin 2005 demonstruan për herë të parë se elefantët janë në gjendje të njohin imazhin e tyre në një pasqyrë: vetëm primatët dhe delfinët mund të bëjnë të njëjtën gjë, megjithëse ne e dimë.

Pas vendimit të Gjykatës së Apelit, NhRP tha se ishte i kënaqur që të paktën dy gjyqtarë dolën në favor të njohjes së habeas corpus për Happy: organizata do të përpiqet të përdorë pozicionet e tyre në një çështje tjetër mbi të drejtat e një elefanti, Kaliforni. .

Gjyqtarja Jenny Rivera, e cila argumentoi në favor të statusit të personit juridik të Happy, tha: “Rrobëria e tij është në thelb e padrejtë dhe çnjerëzore. Është një fyerje për shoqërinë civile dhe për çdo ditë ajo mbetet e burgosur, edhe ne humbim diçka”.