Disa kërkime të kanabisit kanë gjetur një lidhje midis përdorimit të tepruar të kanabisit dhe uljes së niveleve të dopaminës në tru, gjë që mund të çojë në kujtesë, vëmendje dhe probleme të zgjidhjes së problemeve.

Dopamina është një neurotransmetues që luan një rol kyç në të ashtuquajturën qendër shpërblimi të trurit dhe lirohet në lidhje me stimujt e këndshëm si ngrënia e ëmbëlsirave, aktiviteti seksual ose marrja e drogës.

Kjo është ajo që i bën shumë barna kaq “tërheqëse”. Megjithëse kërkimet sugjerojnë se përdorimi i tepërt i kësaj të fundit shkakton një çekuilibër të dopaminës, me përqendrime më të ulëta në pjesë të trurit si striatum.

Është e rëndësishme të theksohet se deficitet e dopaminës në striatum janë shoqëruar me ulje të performancës njohëse, pasi THC, përbërësi aktiv i kanabisit, dihet se stimulon neuronet e dopaminës në të gjithë trurin.

Për të eksploruar ndikimin e këtij zbulimi, studiuesit më pas i nënshtruan një sërë pjesëmarrësish në teste për të vlerësuar funksionet e tyre njohëse. Subjektet e varura nga kanabisi shënuan më keq për kujtesën dhe vëmendjen sesa pjesëmarrësit jo të varur, gjë që bëri që autorët e studimit të komentojnë se “lirimi më i ulët i dopaminës mund të kontribuojë në ndikimin negativ funksional të përdoruesve kronikë. kanabisi “.