Grumbullim rekord fondesh në Egjipt, ku u mblodhën më shumë se dy milionë euro për blerjen e ilaçit më të shtrenjtë në botë, Zolgensma, të cilën një vajzë egjiptiane duhet ta marrë para se të mbushë dy vjeç.

Në fakt, Rukaja e vogël, e cila është një vjeç e 11 muaj, vuan nga atrofia muskulore kurrizore e tipit 2. Simptomat e sëmundjes shfaqen kur fëmijët kanë një moshë mes gjashtë muajve dhe 18 muajve, për këtë arsye ilaçi i duhet tani. Këtë e raporton faqja e internetit Al Arabiya.

Ilaçi më i shtrenjtë në botë – Zolgensma, ilaçi i gjigantit farmaceutik zviceran Novartis, është më i shtrenjti në botë dhe një injeksion në shpinë kushton 2.1 milionë dollarë.

Përdoret për të trajtuar fëmijët nën moshën dy vjeç që vuajnë nga ‘atrofia muskulore kurrizore’, një sëmundje gjenetike ‘që dobëson muskujt duke shkaktuar probleme me lëvizjen’.

Rasti i Rukajas – Vajza në fjalë vuan nga atrofia muskulore e shtyllës kurrizore “tipi 2”, e cila prek gjymtyrët e poshtme. Ndryshe nga atrofia e muskujve të tipit 1, e cila është fatale para moshës dy vjeçare, me atrofinë e muskujve të tipit 2, shumica e fëmijëve që vuajnë prej saj jetojnë deri në moshën madhore.

Mbledhja e fondeve – Babai, Mohammed Suleiman, nisi mbledhjen e fondeve për vajzën e vogël. Shumë egjiptianë, duke përfshirë biznesmenë, aktorë dhe atletë të shquar, e mbështetën fushatën duke dhuruar para dhe duke përdorur rrjetet sociale për t’i nxitur të tjerët të bëjnë të njëjtën gjë në një llogari të mbikëqyrur nga Ministria Egjiptiane e Solidaritetit Social.

Studentët nga Fakulteti i Biznesit dhe Ekonomisë i Universitetit të Kajros anuluan festën e diplomimit dhe dhuruan paratë e vendosura tashmë për festën për familjen e Rukajas.

Disa video në rrjetet sociale tregojnë njerëz që festojnë para shtëpisë së familjes në Aleksandri pasi morën lajmin për arritjen e qëllimit të koleksionit.