Pas dhjetë ditëve të zisë kombëtare për vdekjen e Mbretëreshës Elizabeth II, që ndodhi më 8 shtator 2022, dhe funeralit të saj solemn që mallëngjyen të gjithë botën, kanë dalë imazhet e para të gurit të varrit të sovranes.

Kapela Përkujtimore e Shën Gjergjit, ku është varrosur Elizabeta II, u hap për besimtarët për lamtumirën e tyre të fundit duke ndarë imazhet e para të gurit të varrit të Madhërisë së Saj, e shtrirë pranë burrit të saj, Princit Philip, dhe prindërve të saj George VI dhe Elizabeta, Nëna Mbretëreshë. Le të zbulojmë se cilat janë detajet e fshehura në pllakën e varrimit.

Guri i varrit të saj është një pllakë e thjeshtë mermeri e zezë që mban emrat e Madhërisë së Saj, Elizabeth II 1926-2022, Philip 1921-2021, George VI 1895-1952 dhe Elizabeth 1900-2002.

Guri i varrit të Mbretëreshës Elizabeth II, së bashku me bashkëshortin dhe prindërit e saj, është bërë enkas për varrimin e ri në mermer të zi belg.

Përpara vdekjes së mbretëreshës Elizabeth II, pllaka e varrimit në Kapelën e Shën Gjergjit mbante vetëm letrat e arta për George VI dhe nënën mbretëreshë, së bashku me datat e lindjes dhe vdekjes së tyre; Filipi nuk u varros pranë tyre.

Vetëm pas varrimit të sovranit më 19 shtator 2022, emrat e Mbretëreshës dhe Filipit u mblodhën së bashku. Prandaj, pllaka e mermerit u bë posaçërisht për këtë rast.

Ekziston edhe një detaj tjetër i veçantë: një yll metalik është vendosur midis dy çifteve të emrave. Ky është Ylli Garter, simboli i Urdhrit të Garterit, urdhri më i vjetër dhe më fisnik i kalorësisë në Mbretërinë e Bashkuar, anëtarë të të cilit ishin të katër emrat në pllakë.

Pranë pllakës së mermerit të zi shtrihet kurora e zgjedhur personalisht nga mbreti Charles për Elizabeth II. Në vend të kësaj, lulet në pllakën e varrimit marrin ngjyrat e flamurit mbretëror me ngjyrë rozë.