Elon Musk zbuloi mënyrën dinake që ai për të zbuluar një punonjës të Tesla-s, i cili zbuloi informacione në shtyp gjatë recesionit të vitit 2008. Përdoruesi i Twitter, Vaibhav Balghare – i cili “cicëron” duke përdorur llogarinë @NASAEarthMars – pyeti shefin ekzekutiv të Tesla-s se si e kapi punonjësin që shiti “të dhëna konfidenciale” për kompaninë e automjeteve. Musk u përgjigj me një përmbledhje të shpejtë se si u zgjidh çështja.

Ai shkroi: “Është një histori mjaft interesante. Ne i dërguam të gjithëve ato që dukeshin të ishin email identikë, por në realitet secili ishte i koduar me një ose dy hapësira midis fjalive, duke formuar një nënshkrim binar që identifikonte të dyshuarin”.

I pyetur nga një përdorues tjetër i Twitter – i njohur si @MirrorinSpace – i cili pyeti se çfarë ndodhi me punonjësit pas zbulimit, Musk u përgjigj: “Ata ishin të ftuar të ndiqnin karrierën e tyre diku tjetër”.

Një përdorues tjetër pyeti nëse miliarderi kishte ndërmarrë veprime ligjore kundër ish-punonjësit, por Musk u përgjigj: “Shumë i zënë duke u përpjekur për të mbijetuar në atë kohë”.

Dhe në fakt nuk e kishte gabim. Viti 2008 ishte një nga vitet më të këqija për bizneset gjatë Recesionit të Madh, i cili shkaktoi një krizë financiare globale.

Tesla rrezikoi falimentimin në prag të Krishtlindjeve atë vit pasi kompania pati një “vit jashtëzakonisht të vështirë”. Musk kishte folur tashmë për këto kohë të vështira në Twitter.

“Ka qenë një vit i vështirë,” i tha ai një fansi për vitin 2008. “Financimi i Teslës u mbyll në orën 18:00 në prag të Krishtlindjes, ora e fundit e ditës së fundit të mundshme. Përndryshe, çeqet e pagave do të kishin kaluar dy ditë pas Krishtlindjes”.

Në çdo rast, kjo metodë e demaskimit të një rrjedhje informacioni njihet si “kurthi i kanarinës”. Ky është një kurth që konsiston në dorëzimin e versioneve të ndryshme të një dokumenti tek të dyshuarit për të parë se cili version do të zbulohet dhe kështu të kapet fajtori.

Termi “kurthi i kanarinës” u popullarizua nga Tom Clancy në romanin e tij “Patriot Games”, por në qarqet e spiunazhit, metoda zakonisht quhet testi i vaktit të bariumit. Është përdorur nga agjencitë e inteligjencës për shumë vite.