Pushimet verore janë një kohë e shkëlqyer për t’u kënaqur me një kalim kohe të dobishëm që e mban mendjen të zënë. Fjalëkryqet, kuizet dhe enigmat e ndryshme, në fakt, janë shoqërues shumë të njohur nën ombrellë si në majat më të larta shkëmbore.

Këtë herë ne propozojmë një gjëegjëzë që tradita pretendon se është përpunuar nga askush tjetër përveç Albert Ajnshtajnit kur ai ishte ende djalë.

Kjo është e ashtuquajtura ‘enigma e Ajnshtajnit’ dhe të dhënat tregojnë se vetëm 3% e njerëzve do të ishin në gjendje ta zgjidhnin atë. Aq më tepër arsye për të provuar veten, apo jo? Le ta shohim së bashku.

Gjëegjëza thotë:

Në një rrugë ka pesë shtëpi të lyera me pesë ngjyra të ndryshme. Në secilin prej tyre jeton një person me kombësi të ndryshme, i cili pi një pije të ndryshme, pi cigare të markave të ndryshme dhe ka një kafshë shtëpiake të ndryshme. Pyetja është kush pi ujë dhe kush e zotëron zebrën?

Më poshtë, pra, të dhënat që duhen kryqëzuar për të arritur në zgjidhje:

– Anglezi jeton në shtëpinë e kuqe

– Spanjolli ka një qen

– Norvegjezi jeton në shtëpinë e parë

– Shtëpia e gjelbër është menjëherë në të majtë të shtëpisë së fildishtë

– Le Kool tymosen në shtëpinë e verdhë

– Duhanpirësi i Old Gold zotëron kërmij

– Kafeja pihet në shtëpinë e gjelbër

– Çajin e pi ukrainasi

– Qumështi pihet në shtëpinë në mes

– Kush pi duhan Chesterfield jeton në shtëpinë pranë burrit që ka një dhelpër

– Le Kool pihen në shtëpinë ngjitur me atë ku ka kalë

– Ata që pinë duhan Lucky Strikes pinë lëng portokalli

– Japonezët pinë duhan Parliament

– Norvegjezi jeton pranë shtëpisë blu

Merrni disa minuta për t’u menduar, më pas jepni zgjidhjen. Ndërkohë, gjëja më e dobishme është të merret një laps dhe një letër dhe të ndërtohet një tabelë e thjeshtë ku mund të hidhen të dhënat me rregull.

Çdo rresht do të duhet të përmbajë informacione mbi secilën shtëpi të ndarë me ngjyra, kombësi, pije, kafshë dhe markën e cigareve. Zgjidhja do të arrihet me rregullin e përjashtimit, ose më saktë: norvegjezi pi ujë, japonezi zotëron një zebër.