Irritimi i lëkurës mund të jetë shumë i bezdisshëm, por ka raste në të cilat lezionet, të shkaktuara nga fërkimi i thjeshtë me kafshë ose bimë, mund të shkaktojnë dhimbje akute. Kjo ndodh, për shembull, me pemën me gjemba të njohur si Gympie Gympie ose hithra gjigante australiane, emri shkencor i së cilës është ‘Dendrocnide moroides’, pak i njohur, por absolutisht i rrezikshëm.

Nuk është rastësi që e njëjta specie quhet edhe pema vetëvrasëse. Rrezikshmëria e gjetheve të saj u nënvizua kohët e fundit nga Universiteti i Queensland, në Australi, i cili rifilloi një studim të thelluar të kryer së fundmi me një postim në Facebook.

Në faqen e Cairns and Hinterland Hospital and Health Service, vetëm pak ditë më parë u publikua një foto ku shihet qartë një person i shtruar në spital me këmbë të fashuara lirshëm.

Nga mbishkrimi mësojmë se bëhet fjalë për një alpinist – quhet Naomi – i pickuar nga bima që shkaktoi dhimbje të moderuara deri në të forta deri në marrjen e nevojshme të ndërhyrjes mjekësore. Fatkeqësisht, një studim i ri ka zbuluar se nuk ka trajtim përfundimtar për lëndimet e kafshimit të pemëve.

Pikërisht në këtë drejtim, një ekip mjekësh nga Spitali Cairns “kryejnë kërkime mbi ekspozimin ndaj pemëve thumbuese” që përbën studimin më të madh të këtij lloji në historinë e mjekësisë.

Veçanërisht e përhapur në rajonet lindore të Australisë (siç është zona e larjes së ujërave të ëmbla të Kaskadave të Kristalit pranë Cairns), kjo hithra gjigante ka detyruar shumë turistë t’i drejtohen trajtimit mjekësor. Edhe pse, shpjegojnë ekspertët, nuk ka kurë apo trajtim specifik, kontaktimi me mjekun është alternativa më e mirë në rast kontakti.

Gjembat helmues të Gympie Gympie shkaktojnë dhimbje torturuese që mund të zgjasin me muaj dhe janë aq të dobët sa i privojnë pacientët nga kthjelltësia. Në një masë të tillë që ka pasur raste të vetëvrasjeve, prandaj emri i trishtuar i bimës.

Dëshmitë e atyre që, për fat të keq, u desh të përballeshin me këtë përvojë të tmerrshme janë, për më tepër, dramatike. Në fakt, përveç djegieve të lëkurës, neurotoksina (moroidin) e çliruar nga gjethet me qime në formë zemre vepron në sistemin nervor.

Kjo është historia e Naomit fatkeqe e raportuar nga dokumenti online i Shërbimit Spitalor dhe Shëndetësor Cairns and Hinterland. “Unë zbrita nga biçikleta dhe dola nga shtegu, në një argjinaturë dhe, natyrisht, gjeta një pemë me gjemba. Më pushtoi në të gjithë këmbët, nga kofshët e poshtë, pothuajse kudo ku nuk kisha veshur pantallona të shkurtra.

“Dhimbja ishte aq e madhe sa fillova të nxirrja gjak. Kam marrë ilaçe që bllokojnë nervat për muaj të tërë, kam jetuar me kompresa të nxehta në këmbë për një kohë të gjatë. Edhe tani, nëse hyj në seksionin e frutave dhe perimeve të supermarketit, më duket se dikush po më gjuan me llastik në lëkurë”.