Qeni është miku më i mirë i njeriut dhe, siç e shpjegojnë shpesh ata që e kanë, marrëdhënia që krijohet mes kafshës dhe pronarit nëse nuk e ka pasur kurrë në shtëpi nuk është plotësisht e kuptueshme.

Miqtë me katër këmbë bëhen, me të gjitha qëllimet, partnerë të jetës në një masë të tillë, saqë kur ata largohen nga ne, mund të flasim për zi të vërtetë që shkakton një ndjenjë dhimbjeje si një kyç apo i afërm.

Mosha mesatare e qenve, pavarësisht racës së cilës i përkasin, është llogaritur statistikisht nga 10 deri në 13 vjeç dhe, për rrjedhojë, kushdo që vendos të kujdeset për një gëzof, fatkeqësisht duhet të përballet edhe me humbjen e tij.

Dhe duke folur për moshën, palmarès e rekordeve botërore Guinness së fundmi është pasuruar me një emër të ri si qeni më i vjetër i gjallë në botë. Ai quhet Bobi, jeton në Portugali dhe së fundmi ka festuar 31-vjetorin e lindjes me stil.

Siç thuhet në dosjen zyrtare GWR, ekzemplari ka lindur më 11 maj 1992, i regjistruar në Serviço Medico-Veterinário do Município de Leiria (Shërbimi Mjekësor Veterinar i Komunës së Leiria), i cili konfirmoi datën e lindjes.

Mosha u verifikua gjithashtu nga SIAC, një bazë të dhënash për kafshët shtëpiake e njohur nga qeveria portugeze dhe e menaxhuar nga SNMV (Sindicato Nacional dos Médicos Veterinários; Unioni Kombëtar i Veterinarëve). Bobi shkatërron kështu rekordin e mëparshëm të australianit Bluey, i cili kishte mbushur ‘vetëm’ 29 vjet e pesë muaj jetë.

I racës së pastër (ai është një Rafeiro do Alentejo), Bobi nuk u mjaftua vetëm me një titull, por pushtoi dy. Në fakt, ai jo vetëm që është qeni më jetëgjatë, por edhe qeni më i vjetër ndonjëherë.

Prandaj, arsye e dyfishtë për të festuar momentin historik me një festë të rëndësishme që pa të ftuar të vinin nga kontinente të ndryshme. Ferma portugeze ku jeton Bobi, në qytetin e vogël rural të Conqueiros, në Leiria, ka mirëpritur rreth njëqind njerëz nga e gjithë Evropa, Shtetet e Bashkuara dhe madje edhe Japonia.

Pronari i Bobit, Leonel Costa, tha për Rekordet Botërore të Guinness: “Ne kishim shumë gazetarë dhe njerëz që erdhën nga e gjithë bota për të bërë një foto me Bobin”.

Festimet ndoqën folklorin dhe traditat vendase për një festë autentike me stil të madh në tryezë dhe më gjerë. Në fund të fundit, rasti ishte më shumë unik sesa i rrallë, duke pasur parasysh se jeta mesatare e një Rafeiro do Alentejo është midis 12 dhe 14 vjet.

Një histori e mrekullueshme

Disa kuriozitete të jetës së Bobit janë zbuluar nga pronari i tij Leonel. Siç thuhet në historinë e rekordeve botërore Guinness, qeni lindi së bashku me tre këlyshë të tjerë në një ndërtesë shtesë ku familja Costa ruante dru.

“Isha tetë vjeç”, shpjegon pronari, tani 38 vjeç, “për fat të keq, në atë kohë nga të moshuarit që nuk mund të kishin më kafshë në shtëpi […] t’i varrosnin në një gropë që ata nuk do të mbijetonin”.

Kështu, një ditë pas lindjes së këlyshëve, prindërit e Leonelit menduan t’i hiqnin qafe, por me nxitimin e tyre nuk e kuptuan se kishin lënë një të tillë. Ishte vetë Bobi, i destinuar të hynte në histori