Beteja duket e mbaruar. Facebook dhe qeveria Australiane kanë arritur një marrëveshje.

Rrjeti social përsëri do të lejojë ndarjen e përmbajtjes gazetareske dhe Australia ka miratuar disa ndryshime që nuk e detyrojnë Fb të paguajë për lajmet.

Campbell Brown, nënpresidenti i Facebook “partneriteti global i lajmeve” shpjegoi: “Ne kemi rënë dakord mbi një zgjidhje që do të na lejojë të mbështesim botuesit që zgjedhim, përfshirë ata të vegjël dhe lokalë, dhe qeveria e Canberra-s e ka bërë të qartë se ne mund të mbajmë aftësia për të vendosur. cilat lajme shfaqen në Facebook, kështu që ne nuk do t’i nënshtrohemi automatikisht negociatave të detyrueshme”.

Marrëveshja duket më shumë si një kompromis sepse javët e fundit, nëse është e vërtetë që faqet e lajmeve kanë humbur trafikun, Fb pa lajme është mbushur me Fakenews dhe teoricienë konspiracioni.

Lufta e tërheqjes midis Ministrit të Ekonomisë Josh Frydenberg dhe vetë Mark Zuckerberg filloi disa ditë më parë, kur gjigandi dixhital kishte nxirë lidhjet e lajmeve në përgjigje të një projekt-ligj të qeverisë Australiane që kërkonte platforma në internet për të paguar botuesit e gazetave dhe faqeve të lajmeve për përdorimi i përmbajtjes së tyre.

Projektligji synonte të kundërshtonte fuqinë e tepruar si të Facebook ashtu edhe të Google, duke detyruar dy gjigantët të paguanin botuesit, por kokëfortësia e Zuckerberg dhe ekipit të tij bëri që Kryeministri Scott Morrison të miratojë disa ndryshime në projekt-ligj mbi shpërndarjen e lajmeve në internet.