Me kalimin e viteve, videolojërat janë provuar të jenë një mjet i rëndësishëm mësimi: falë natyrës së tyre interaktive, videolojërat mund t’i stimulojnë studentët të mësojnë koncepte të reja në një mënyrë më tërheqëse, duke përfaqësuar një mjet plotësues për t’u kombinuar me iniciativa të tjera më klasike të trajnimit.

Ndër vendet që besojnë fort në fuqinë e tyre është Polonia, e cila ka futur një program studimi përmes videolojërave në sistemin kombëtar të arsimit. Qeveria polake ka shpallur në fakt nismën “Gry w Edukacji”, fjalë për fjalë “Lojëra në arsim”, me të cilën synon të shfrytëzojë popullaritetin, sharmin dhe aftësinë për të përfshirë videolojërat për t’i bërë studentët e saj të reflektojnë mbi disa ngjarje historike.

Loja e parë e përfshirë në këtë program është This War of Mine, vepër e ekipit polak 11-bit Studios e cila, duke treguar tmerret e luftës nga këndvështrimi i atyre që nuk janë në gjendje të mbrojnë veten, civilëve, dëshiron të ngrejë ndërgjegjësimi i studentëve të rinj për të kuptuar efektet që mund të ketë një konflikt lufte mbi një komb dhe banorët e tij.

Nuk është hera e parë që loja 11-bitëshe e Studios merret si referencë për këtë qëllim, por sigurisht që është një risi që një videolojë zgjidhet nga qeveria dhe përfshihet në leximin plotësues në shkolla. Kështu, duke bashkëpunuar me të njëjtët autorë të videolojës, qeveria polake ka vendosur të dhurojë një kopje të This War of Mine për të gjithë nxënësit e kombit, madje duke krijuar me zhvilluesit disa udhëzime për t’u shpjeguar mësuesve se si të përgatisin një mësim nëpërmjet momentet aktuale të videolojës.

Nisma nuk është bërë ende e detyrueshme brenda sistemit arsimor kombëtar polak, por qeveria po e shtyn veçanërisht këtë projekt duke u përpjekur të bindë gjithnjë e më shumë mësues që ta përfshijnë atë në kurrikulën e tyre. Çfarë mendoni ju?