Kurioziteti ndaj Chat GPT vazhdon të rritet në qiell, i klikuar shumë në motorët kryesorë të kërkimit. Në fakt, shërbimi i inteligjencës artificiale ka tërhequr jo vetëm interesat e ekspertëve dhe studiuesve në fushën e Inteligjencës Artificiale, por edhe të atyre që nuk janë ekspertë të nxitur nga dëshira për të mësuar më shumë.

Nga faqja zyrtare e internetit, siç shpjegojnë zhvilluesit, objektivi kryesor që mbështet sistemin është të ndërtojë “modele gjeneruese duke përdorur një teknologji të quajtur të mësuarit e thellë, e cila shfrytëzon sasi të mëdha të dhënash për të trajnuar një sistem të inteligjencës artificiale për të kryer një aktivitet”.

Dhe mjetet e përpunimit të gjuhës të përdorura nga Chat GPT janë veçanërisht të avancuara, në gjendje – ne ende lexojmë në internet – “të gjenerojnë, klasifikojnë dhe përmbledhin tekstin me nivele të larta koherence dhe saktësie”.

Në terma ndoshta më të aksesueshëm, Chat GPT arrin të kthejë përgjigje të strukturuara për pyetjet (mund të jenë të çdo lloji!) që merr, bazuar në një sërë informacionesh të dhëna. Është e lehtë të imagjinohet se sa dhe çfarë pyetjesh mund t’i jetë bërë shërbimit, nga “si të pasurohemi shpejt” deri te numrat e lotarisë.

Epo po, meqenëse ka ekzistuar, Chat GPT është thirrur t’u përgjigjet mijëra kërkesave dhe, me sa duket, do të kishte arritur të fitonte edhe një vezë të mirë fole parash atyre që ia besuan duke kërkuar numrat me fat.

Lajmi – i cili nuk ka munguar të ngrejë njëfarë skepticizmi – vjen nga Tajlanda, ku një qytetar tregoi për fitoren e tij, e cila do të kishte ndodhur falë bashkëpunimit të shërbimit të AI. Por si janë gjërat në të vërtetë?

A është e mundur të fitosh lotarinë me Chat GPT?

Protagonisti i tregimit, një farë Patthawikorn Boonin, raportoi se i kërkoi chatbot-it më të njohur të momentit të gjeneronte një sekuencë shifrash për të luajtur.

Lehtë për t’u dhënë dhe gjithashtu për t’u bërë, duke qenë se, pasi ka formuluar pyetjen, Chat GPT në fakt i ka dhënë përdoruesit numrat për të zgjedhur. Ishte pikërisht ai varg numerik që së shpejti do të kishte fituar lotarinë kombëtare tajlandeze më 1 prill.

Duke e përshkruar historinë për shtypin lokal, Boonin shpjegoi se ai mori një paralajmërim fillestar nga sistemi. Në fakt, pyetja fillestare do të pasohej nga një vëzhgim se sa fitorja varet nga fati dhe, për rrjedhojë, është absolutisht e paparashikueshme.

Në të vërtetë, Chat GPT madje do të kishte këshilluar që të mos luante me obsesion, duke zgjedhur në vend të kësaj për aktivitete shumë më të shëndetshme si ushtrimet. Sido që të ishte, Patthawikorn nuk u zhgënjye dhe këmbënguli të pyeste se çfarë numrash të luante.

Strategjia dhe numrat fitues

Kështu, aziatiku e rriti dozën duke i kërkuar Inteligjencës Artificiale që t’i tregojë numrat me fat të nxjerrë në dekadën e fundit në shortin e qeverisë.

Nga ky informacion, fituesi i ri nxori sekuencën që synonte ta çonte atë drejt fitores. Shifrat e luajtura, në fakt, ishin: 27, 29.57, 99 dhe prej tyre, numri 99 ishte ai vendimtar, i sugjeruar nga Chat GPT.

Komentet e marra tregojnë një ndarje thelbësore midis habisë së shprehur (ndoshta edhe një zilie, kushedi…) dhe atyre që, përkundrazi, nuk besojnë se ka një korrelacion të vërtetë midis përgjigjeve të chatbot-it dhe fitores. Do të ishte thjesht një rastësi me fat.