Shumë forma të jetës mikrobike janë zbuluar në shpellat e shkëmbinjve të llavës dhe fumarolet e Ishujve Havai (Shtetet e Bashkuara), shumë prej të cilave nuk i përkasin gjinive dhe specieve tashmë të njohura nga studiuesit.

Një pjesë e këtyre organizmave të vegjël jetojnë në tunele gjeotermale, kanale vullkanike dhe tuba llave ku përhapen gazra helmues, të cilët do të asgjësonin shumicën dërrmuese të qenieve të gjalla në pak çaste. Por këtu kolonitë e baktereve jetojnë të patrazuara, duke lulëzuar në forma të paparë më parë.

Zbulimi i specieve të reja të shumta të baktereve “ekstreme” ishte një ekip hulumtues amerikan i udhëhequr nga shkencëtarë nga Shkolla e Shëndetit Publik Arnold në Universitetin e Karolinës së Jugut dhe Shkolla e Shkencave të Jetës në Universitetin e Hawait në Manoa, të cilët bashkëpunuan ngushtë me kolegët nga Departamenti i Mikrobiologjisë dhe Shkencës Qelizore në Universitetin e Floridës, Universitetit të New Mexico, NASA dhe qendra të tjera kërkimore.

Shkencëtarët, të udhëhequr nga profesoresha Rebecca D. Prescott, një profesoreshë e mikrobiologjisë në universitetin Havai, zbuluan mikrobet pasi morën mostra nga vende të ndryshme vullkanike midis 2006 dhe 2009 dhe midis 2017 dhe 2019.

Studiuesit ishin të vetëdijshëm se mjediset vullkanike oligotrofike të Havait mbushen me jetë bakteriale, por ata nuk e prisnin një diversitet kaq të jashtëzakonshëm pas analizimit të mostrave.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se tubat më të vjetër të llavës (të moshës midis 500 dhe 800 vjet) kishin diversitet më të madh filogjenetik sesa vendet aktive gjeotermike ose më të reja (më pak se 400 vjeç), kanë shkruar profesoresha Prescott dhe kolegët në abstraktin e studimit.

Vendet më aktive, nga ana tjetër, kishin “një numër më të madh ndërveprimesh dhe kompleksiteti sesa tubat e llavës”. Bakteret më të zakonshme në shpellat e reja i përkisnin grupeve Proteobacteria dhe Actinobacteria, ndërsa Chloroflexi dhe Acidobacteria ishin të përhapura pothuajse në të gjitha vendet, si të lashta ashtu edhe të kohëve të fundit.

“Në botën natyrore, mikrobet nuk rriten të izoluar. Në vend të kësaj, ata rriten, jetojnë dhe ndërveprojnë me shumë mikroorganizma të tjerë në një det sinjalesh kimike nga ato mikrobe të tjera. Kjo më pas mund të ndryshojë shprehjen e tyre të gjeneve, duke ndikuar në punën e tyre në komunitet”, komentuan autorët e studimit.

Hulumtimi mbi bakteret që jetojnë në mjediset më ekstreme mund t’i ndihmojë studiuesit të kuptojnë edhe format e mundshme të jetës aliene që mund të jetojnë në trupa të tjerë qiellorë në Sistemin Diellor, si në Mars ose hënat e Jupiterit dhe Saturnit.