Nga Bondi në Berlin dhe Kopenhagen në Cornwall, pishinat – veçanërisht ato të jashtme – janë gjithmonë të kërkuara. Dominic Lutyens zhytet dhe eksploron të kaluarën, të tashmen dhe të ardhmen e pishinës.
I
Në vende të largëta si Islanda, Danimarka dhe Britania e Madhe, dhe në qytete të tilla si Los Angeles, Sydney, Berlin dhe Pekin, pishinat publike kanë qenë historikisht pallate demokratike të kohës së lirë.

Në Mbretërinë e Bashkuar, shumë pishina publike dhe lido në natyrë kanë mbetur të lënë pas dore prej kohësh; megjithatë ata tani po përjetojnë një ringjallje, pasi njerëzit rizbulojnë gjithnjë e më shumë kënaqësitë gjallëruese të notit, veçanërisht jashtë.

Me një numër në rritje të grupeve dhe këshillave të komunitetit që njohin vlerën e lidos (pishinave të hapura) dhe pishinave për komunitetet lokale, shumë prej tyre po restaurohen dhe modernizohen për të përmbushur kërkesat e shekullit të 21-të.”

U bë shumë punë për të mbrojtur kthimin e lidos. bërë në fisnikët”, thotë Michael Wood, asistent profesor në menaxhimin e sportit në departamentin e shëndetit dhe shkencave të jetës, Universiteti Northumbria. “Me kalimin e viteve, fillova të gërmoj më thellë për të kuptuar pse kishim kaq pak pishina në MB, kur ato ishin kaq të dashura nga publiku.”

Epoka e artë e lidos në MB ishte në vitet 1930, kur noti në natyrë u bë i njohur dhe 169 u ndërtuan në të gjithë vendin si objekte rekreative. Kjo vazhdoi në vitet 1940 dhe 50. “Dizajnet e tyre ishin madhështore dhe zhvilluan një ndjenjë të fortë të vendit për komunitetet,” thotë Wood.

“Por, që nga vitet 1960, më pak njerëz u dyndën në lidos, pjesërisht për shkak të raportit të Wolfenden të vitit 1960 mbi sportin dhe komunitetin, i cili rekomandoi që pishinat publike të vendoseshin brenda. Një raport i Këshillit Sportiv të vitit 1968, Planifikimi për Sport, theksoi natyrën sezonale të lidos , duke i konsideruar ato me vlerë të dobët për paranë. Nga vitet 1960, pishinat e jashtme morën më pak fonde dhe po shkatërroheshin.”

Përshpejtimi i rënies së tyre, thotë Wood, ishte rritja e udhëtimeve të huaja”. Por moti i paparashikueshëm britanik nuk mund të fajësohet në të vërtetë për përshpejtimin e shkatërrimit të lidos: “Vendet si Holanda, Gjermania, Finlanda, Suedia dhe Islanda – me mot të ngjashëm – kanë ruajtur pishinat në natyrë dhe kulturat e tyre të gjalla,” thotë Wood.

Arkitekturisht e shkëlqyer, pishinat e paprekura ndërmjet luftës dhe pasluftës në Reykjavik, Islandë, përfshijnë Sundhöll (që do të thotë pallat noti), një ndërtesë moderniste me një pishinë 25 metra të gjatë, e projektuar nga Guðjón Samúelsson dhe e përfunduar në 1937.

Pishinat islandeze festohen aktualisht në një ekspozitë të quajtur Bath Kultura në Muzeun e Dizajnit dhe Artit të Aplikuar në Reykjavik. Në vitet 1960, ekspozita tregon se lidos u bënë qesharake, duke theksuar lojën mbi sportin, me shtimin e vaskave të nxehtë dhe rrëshqitjeve gjigante.