Një nga gjetjet më emocionuese arkeologjike në historinë e artit irlandez u zbulua në ishullin Derrynaflan të Tipperary nga një burrë dhe djali i tij duke përdorur detektorë metalikë.

“Shkoni atje lart dhe zhytni gishtin në ujin e shenjtë – ai është gjithmonë plot,” këmbënguli fermeri në rrugën për në ishullin Derrynaflan. Unë pata fatin që u përplasa me të pasi nuk kishte asnjë shenjë që të më drejtonte përgjatë një shtegu të gurtë në këtë vend të shenjtë, kryesisht të njohur vetëm për vendasit.

Derrynaflan nuk është një ishull tipik. Ky grumbull i vogël 44 hektarësh, në pronësi private, në qarkun më të madh në brendësi të Irlandës, nuk është i rrethuar nga një oqean apo një liqen. Në mënyrë të pazakontë, ajo del nga Bog of Lurgoe në tokat e gjera kënetore kafe të Tipperary si një mirazh i gjelbër i gjallë. Sidoqoftë, sipas standardeve të fjalorit, ai është kategorikisht një ishull.

Do të vija në këtë moçal të largët për të parë se ku gjetën vetminë murgjit më të hermetikë të Irlandës nga shekulli i 6-të. Ndërsa pjesa më e madhe e Evropës po zhytej në rrëmujën post-romake të Mesjetës së Errët, vendi i shenjtorëve dhe dijetarëve (siç u bë i njohur gjerësisht Irlanda) e kundërshtoi prirjen duke hyrë në një epokë të mrekullueshme të artë të skolasticizmit dhe arritjeve artistike, e karakterizuar nga vendbanime monastike si p.sh. Derrynaflan.

Por ajo që është veçanërisht interesante për Derrynaflan është thesari i paçmuar i varrosur që ka të ngjarë të lënë këtu nga murgjit. I zbuluar vetëm disa dekada më parë, ai ndryshoi ligjin irlandez dhe doli të ishte një nga gjetjet arkeologjike më emocionuese në historinë e artit irlandez.

I kujdesshëm që të mos shqetësoj demat që përtypnin, u ngjita butësisht për një 200 metra të shkurtër deri në rrënojat eterike që ende sot kurorëzojnë ishullin. Në krye, unë u enda në atë që kishte mbetur nga një abaci e shekullit të 12-të që zëvendësoi një manastir të mëparshëm. Një shkëlqim i butë i mbrëmjes me kajsi u derdh nga dritaret pa xham në një altar të larguar prej kohësh. Mbetën vetëm dy enë guri me trungje. Njëri – një gur bullaun (tas) mesjetar – ishte vërtet i zbrazur mjaftueshëm për të mbledhur ujin e premtuar të fermerit “të shenjtë” (shiut). Unë e bekova veten në mënyrë agnostike sipas udhëzimeve.

Një shenjë informacioni në abaci zbuloi se Derrynaflan ka shumë më tepër sesa duket fillimisht syri kishtar. Në mënyrë kontroverse, toka mistike pak e njohur fitoi famë ndërkombëtare në arkeologji në vitin 1980 kur një baba dhe bir nga qyteti i Clonmel, rreth 25 km larg, zbuluan një filxhan dhe pjatë të dekoruar në mënyrë të ndërlikuar duke përdorur detektorë metali hobi.”

Shkoni lart dhe zhytni gishtin në ujin e shenjtë – është gjithmonë plot”, këmbënguli fermeri në rrugën për në ishullin Derrynaflan. Unë pata fatin që u përplasa me të pasi nuk kishte asnjë shenjë që të më drejtonte përgjatë një shtegu të gurtë në këtë vend të shenjtë, kryesisht të njohur vetëm për vendasit.

Derrynaflan nuk është një ishull tipik. Ky grumbull i vogël 44 hektarësh, në pronësi private, në qarkun më të madh në brendësi të Irlandës, nuk është i rrethuar nga një oqean apo një liqen. Në mënyrë të pazakontë, ajo del nga Bog of Lurgoe në tokat e gjera kënetore kafe të Tipperary si një mirazh i gjelbër i gjallë. Sidoqoftë, sipas standardeve të fjalorit, ai është kategorikisht një ishull.

Do të vija në këtë moçal të largët për të parë se ku gjetën vetminë murgjit më të hermetikë të Irlandës nga shekulli i 6-të. Ndërsa pjesa më e madhe e Evropës po zhytej në rrëmujën post-romake të Mesjetës së Errët, vendi i shenjtorëve dhe dijetarëve (siç u bë i njohur gjerësisht Irlanda) e kundërshtoi prirjen duke hyrë në një epokë të mrekullueshme të artë të skolasticizmit dhe arritjeve artistike, e karakterizuar nga vendbanime monastike si p.sh. Derrynaflan.

Por ajo që është veçanërisht interesante për Derrynaflan është thesari i paçmuar i varrosur që ka të ngjarë të lënë këtu nga murgjit. I zbuluar vetëm disa dekada më parë, ai ndryshoi ligjin irlandez dhe doli të ishte një nga gjetjet arkeologjike më emocionuese në historinë e artit irlandez.

I kujdesshëm që të mos shqetësoj demat që përtypnin, u ngjita butësisht për një 200 metra të shkurtër deri në rrënojat eterike që ende sot kurorëzojnë ishullin. Në krye, unë u enda në atë që kishte mbetur nga një abaci e shekullit të 12-të që zëvendësoi një manastir të mëparshëm. Një shkëlqim i butë i mbrëmjes me kajsi u derdh nga dritaret pa xham në një altar të larguar prej kohësh. Mbetën vetëm dy enë guri me trungje. Njëri – një gur bullaun (tas) mesjetar – ishte vërtet i zbrazur mjaftueshëm për të mbledhur ujin e premtuar të fermerit “të shenjtë” (shiut). Unë e bekova veten në mënyrë agnostike sipas udhëzimeve.

Një shenjë informacioni në abaci zbuloi se Derrynaflan ka shumë më tepër sesa duket fillimisht syri kishtar. Në mënyrë kontroverse, toka mistike pak e njohur mori famën ndërkombëtare të arkeologjisë në vitin 1980 kur një baba dhe bir nga qyteti i Clonmel, rreth 25 km larg, zbuluan një filxhan dhe pjatë të dekoruar në mënyrë të ndërlikuar duke përdorur detektorë metalikë hobi.

Një filxhan vere dhe stendë (për paten) përfundoi një grumbull të paçmuar të Artit Insular (stili i përbashkët i artit në Irlandë dhe Britani rreth viteve 600-900 të es, i ndikuar shumë nga zgjerimi i traditës monastike irlandeze). “Kombinimi i objekteve është unik… është një grup i plotë altar,” tha O’Connor, duke shpjeguar se varrosja e sendeve me vlerë ishte e zakonshme gjatë bastisjeve të vikingëve dhe trazirave dinastike të shekujve 10-12./Tracey Croke, BBC