Jo vetëm udhëtimet në hapësirë ​​dhe teleskopët, por edhe analiza e fragmenteve hapësinore mund të japin përgjigje të rëndësishme për universin. Asteroidët që bien në Tokë, në këtë aspekt, janë të çmuar dhe kanë qenë të tillë për një ekip studiuesish japonezë.

Duket, në fakt, se ekipi ka zbuluar një material ‘alien’ që mund të përfaqësojë një revolucion në krahasim me atë që dimë për Sistemin tonë Diellor.

Gjithçka fillon me një mision hapësinor

U desh durim dhe këmbëngulje për të arritur në zbulimin e pabesueshëm të sotëm. Gjithçka filloi në vitin 2014, kur agjencia hapësinore JAXA nisi sondën e saj në hapësirë: Hayabusa 2.

Qëllimi ishte të arrinim në Ryugu, një asteroid i pasur me karbon, për ta studiuar atë dhe për të mbledhur mostra të çmuara për t’i sjellë përsëri në planetin tonë.

Sonda mbërriti në destinacionin e saj katër vjet më vonë, në vitin 2018. U shkaktua një shpërthim dhe u krijua një krater për të lehtësuar relievet. Materiali i mbledhur studiohet edhe për një vit të plotë.

Në vitin 2020, Hayabusa 2 u kthye në shtëpi, me një bagazhe të çmuar, brenda një kapsule, në pjesën e jashtme të Australisë. Që nga ai moment filloi analiza e thelluar nga ekipi hulumtues.

“Është një masë gurësh, guralecash dhe rëre”, zbuloi Shogo Tachibana dy vjet më vonë, një shkencëtar në Universitetin e Tokios dhe kreu i kërkimit të mostrës.

Fragmenti më domethënës mat rreth një centimetër, grimcat e tjera janë të rendit të madhësisë së një milimetri, por ato përmbajnë shumë përgjigje interesante.

Rezultatet e kërkimit

Fragmentet hapësinore kanë dhënë përgjigje të rëndësishme për Sistemin Diellor, në fakt janë pjesë të pabotuara dhe të pa analizuara më parë.

Ata zbuluan informacione të rëndësishme rreth gazit dhe pluhurit që rrotulloheshin rreth Diellit mbi 4 miliardë vjet më parë, përpara se të bashkoheshin për të formuar planetët dhe trupat e tjerë qiellorë që njohim sot.

Zbulimi i pabesueshëm, i cili u arrit në vitin 2022, është se fragmentet e raportuara në Tokë nga anija kozmike janë të njëjta me meteoritin Ivuna që u ul në Tanzani në vitin 1938.

Një lloj shumë i rrallë që bën pjesë në kategorinë e kondritit C.I. (C korrespondon me karbonit dhe unë me Ivuna). Këta janë gurë të vegjël që datojnë vetëm 5.2 milionë vjet pas lindjes së Sistemit Diellor. Kjo do të thotë se ato përfaqësojnë një hapje se si ishte universi kur u formua.

Zbulimi i papritur

Përbërja e meteorit duket se është shumë e ngjashme me atë të sipërfaqes diellore. Megjithatë, duhet theksuar se ka dallime midis Ryugu dhe meteorit që ra në Tanzani në vitet 1930.

Njëra karakterizohet nga materiali i thatë, tjetri është i pasur me ujë. Ekspertët, megjithatë, e shpjegojnë këtë mospërputhje të dukshme me faktin se Ivuna u zbulua dekada pas mbërritjes së saj në Tokë, në mënyrë që të kishte kohë për të thithur ujin nga atmosfera.