Faturat janë mendimi i vazhdueshëm i të gjithëve muajt e fundit, sidomos tani që po afron sezoni i ftohtë dhe bashkë me të edhe nevoja për t’u ngrohur. Por ka diçka që duhet mbajtur gjithmonë të freskët: ushqimet që zakonisht vendosim në frigorifer.

Epo, ekziston një metodë që ju lejon të ulni kostot e faturave. Në realitet, është një truk që të lashtët e përdornin tashmë, dhe ndoshta nuk e kishim menduar kurrë se duhej t’u ktheheshim atyre zakoneve.

Në fakt dikur ushqimet më të prishura ruheshin nën tokë për ta mbajtur sa më të freskët duke shfrytëzuar lagështinë dhe temperaturat e ulëta të tokës në një thellësi të caktuar.

Tani kjo praktikë është kthyer në qendër të vëmendjes falë një start-upi holandez që ka zhvilluar një lloj frigoriferi që funksionon pa energji elektrike. Kjo në fakt vendoset brenda tokës.

Në këtë mënyrë, mund të kënaqen veçanërisht ata që kanë një kopsht ose një koleksion verërash dhe duan të jenë të vetë-mjaftueshëm nga pikëpamja energjetike.

Por si funksionon? Është, siç raportohet nga Greenme.it, një lloj bodrumi që mund të ndërtohet në tokë, i vendosur në një thellësi prej një metri, i pajisur me një derë me dry dhe një shkallë të vogël të brendshme. Kjo lejon aksesin në një ndarje prej disa metrash kub me rafte për të ruajtur atë që dëshironi të mbani të freskët.

Meqenëse ndodhet në tokë, pajisja përfiton nga aftësitë e saj izoluese të nxehtësisë dhe freskinë e ruajtur gjatë natës. Duke vepruar kështu, temperatura mbetet pak a shumë konstante gjatë gjithë vitit.

Një tjetër avantazh i madh është se ky frigorifer mund të instalohet lirisht në kopshtin tuaj ose në truallin tuaj: nuk ka nevojë për autorizime.

Dhoma është e pajisur me një ventilator që funksionon me bateri që ul temperaturën e brendshme në rast se ajo rritet shumë. Sipas asaj që sugjerojnë prodhuesit e frigoriferit, është më mirë të ndizni ventilatorin brenda pajisjes qoftë edhe për vetëm një orë në ditë për të mbajtur temperaturën konstante.

Çfarë mund të ruajmë brenda këtij frigoriferi të veçantë? Pak nga të gjitha: perime me rrënjë, patate, domate, patëllxhanë, kunguj. Dhe ende fruta të freskëta, djathëra, por edhe verëra dhe pije të tjera.

Natyrisht, duhet thënë edhe se nëse është e vërtetë që kursen në faturë, kostoja e saj nuk është nga më të përballueshmet: bëhet fjalë për rreth 16 mijë euro.