Ndër efektet e ndryshme të tërmetit 13 shkurtin e kaluar, në Japoninë veri-lindore, gjithashtu ulja e presionit brenda enëve të kontrollit të reaktorit numër 1, i njëjti i termocentralit bërthamor i dëmtuar nga aksidenti i trefishtë i vitit 2011.

Kjo u raportua nga menaxheri i uzinës, Tokyo Electric Power (Tepco), i cili megjithatë ka përjashtuar rrjedhjet e materialit radioaktiv nga centrali që aktualisht po çmontohet.

Tepco shpjegoi se të dielën pasdite, një javë pas tërmetit me madhësi 7.3 me epiqendrën e tij në brigjet e prefekturës Fukushima, u regjistrua një presion prej rreth 0.9 kilospaskal (kPa) në krahasim me vlerën e zakonshme prej 1.2 kPa.

Në këtë drejtim, një injeksion shtesë i azotit u vendos për të rritur presionin dhe për të zvogëluar rrezikun e një shpërthimi të hidrogjenit.

Tepco gjithashtu tha që derdhja e lëngut në pellgje që përmbajnë karburantin e harxhuar vazhdon rregullisht dhe nuk ka ndryshime të mëtejshme në operacionet e mirëmbajtjes.

Tërmeti ndodhi në të njëjtën zonë gjeografike si katastrofa e trefishtë në mars 2011, pa shkaktuar një tsunami për shkak të thellësisë më të madhe të epiqendrës, e barabartë me 55 kilometra.

Numri i fundit ishte rreth 160 të plagosur, dhe dëmtimi strukturor në katër prefekturat e arkipelagut.