Mes të jetuarit të dy pasioneve dhe kthimit të tyre në profesione është e mundur. Këtë e demonstron historia e Jérémie Makiese, një këngëtar belg 22-vjeçar, i cili do të përfaqësojë vendin e tij në Festivalin e Këngës në Eurovizion në Torino, por që është gjithashtu një futbollist: ai luan te Royal Excelsior Virton.

Skuader kjo qe sapo ka fituar kategorine e dyte te futbollit belg. Ai bën portierin. Ajo fitoi programin “The Voice” në Belgjikë dhe tashmë do të ketë mundësinë t’i tregojë botës cilësitë e saj të këngës përmes këngës “Miss You”.

I lindur në Antwerp nga prindër që emigruan nga Kongo, Jérémie i ka bërë gjithmonë të dy botët të shkojnë paralelisht, duke i bërë ato të ushqejnë njëra-tjetrën. Në fakt, ai filloi të këndojë që fëmijë dhe në moshën 13-vjeçare filloi të luante si portier te BX Bruksel, në divizionin e katërt të vendit.

Më pas kalimi te Royal Wallonia Walhain, një klub militant në divizionin e tretë dhe më në fund klubi i tij aktual. Në të njëjtën kohë, djali ka studiuar gjithmonë dhe tani është regjistruar në universitet në fakultetin e gjeologjisë. Ai flet rrjedhshëm edhe frëngjishten dhe flamanishten, dy gjuhët zyrtare të vendit.

Por është me muzikën që Jérémie ka rastet më të bukura. Në fund të vitit 2020 ai shkon në audicionet e The Voice dhe performon me “Jealous” të Labrinth: performanca e tij ia vlen miratimi i të katër gjyqtarëve dhe hyrja në ekipin e Beverly Jo Scott. Ai arrin kështu në finalen e programit, ku ripropozon interpretimin e tij të parë dhe shpallet fitues me televotim.

Kështu, më 15 shtator 2021 vjen thirrja e madhe: transmetuesi i radios dhe televizionit valone RTBF e zgjedh brenda vendit atë si përfaqësuesin belg për Eurovizion. Jérémie fillimisht është i shqyer dhe i duhen disa javë për të menduar për të ardhmen e tij, mes mikrofonit dhe topit.

Në fund ai pranon, duke menduar se një vitrinë si Eurovizioni ndodh pak herë dhe se do të mund të përfitojë nga kjo mundësi për ta bërë të njohur muzikën e tij për sa më shumë njerëz. Më në fund, më 10 mars të këtij viti publikohet edhe kënga e saj e parë “Miss You”, të cilën do ta këndojë në skenën e Pala Olimpico në Torino. Artisti përdori një ekip mjaft të madh autori për këtë këngë për dashurinë.

“Personalisht, e gjej veten në një situatë shumë të veçantë duke qenë futbollist. Papritur, për Eurovizionin, më duhej të bëja një zgjedhje të vështirë mes futbollit dhe muzikës. Nuk do të kem gjithmonë mundësinë të marr pjesë në Eurovizion – pranon ai -, por shokët e skuadrës më mbështeti dhe kjo ma lehtësoi punën. Përveç kësaj, unë eci përpara në jetën time dhe karrierën time artistike. Në thelb, është një bekim në maskim. Një pushim pozitiv.”

Por ka edhe një aspekt të opinionit publik që nuk i përket këngëtarit-futbollistit të ri: mendimi se një futbollist nuk mund të jetë i ndjeshëm për të qenë këngëtar apo se një këngëtar është shumë i brishtë për të qenë futbollist. “Por a nuk mund të jesh i ndjeshëm dhe të luash futboll? – pyet Jérémie -. Në sytë e audiencës, kur këndojmë, ne përvetësojmë një anë mjaft të ndjeshme. Çdo disiplinë ka mënyrën e vet të reagimit: një sportist reagon më fshehtas sesa një këngëtare, e cila do ta bëjë publikisht”.