“Epoka e First America ka mbaruar. Amerika është kthyer dhe aleanca transatlantike është kthyer”: ky është mesazhi që Presidenti i SHBA Joe Biden do të japë në duart e liderëve të G7 gjatë takimit virtual të planifikuar për disa vitet e ardhshme, sipas burimeve të Shtëpisë së Bardhë.

Biden në fjalimin e tij do të përqendrohet veçanërisht në temat e luftës kundër pandemisë dhe shpërndarjen e vaksinave, luftën kundër ndryshimit të klimës dhe recetat për rimëkëmbjen ekonomike.

“Shtetet e Bashkuara nuk duan një Luftë të Ftohtë të re”: kjo, sipas burimeve nga Shtëpia e Bardhë, është një nga mesazhet që Biden do t’u dërgojë udhëheqësve të G7, duke nënvizuar, megjithatë, sa të forta janë “shqetësimet” në lidhje me përpjekjet e Rusisë dhe Kinës për të rrezikuar demokracinë në Amerikë dhe në botë.

“Demokracia është modeli më i mirë për të përballuar sfidat e kohërave tona”, mendimi i presidentit amerikan, i cili tashmë ka sqaruar vazhdimisht se si Shtëpia e re e Bardhë do të jetë shumë e vëmendshme ndaj çështjes së të drejtave të njeriut.

Ish Sekretari i Shtetit Mike Pompeo kritikon administratën e Joe Biden për hapjen ndaj Iranit.

“Ajatollahu kupton vetëm forcën. Unë kam udhëhequr një përgjigje ndaj kërcënimit iranian që kishte për qëllim mbrojtjen e amerikanëve dhe mbështetjen e Izraelit,” tha Pompeo sipas raporteve të mediave amerikane. “Adoptimi i një modeli evropian do t’i garantojë Iranit rrugën drejt një arsenali bërthamor”, thekson ai.