Universi shkon pak më tej. Ose, më mirë, sytë teknologjikë të njeriut kanë bërë të mundur marrjen e “imazhit më të thellë të Universit të kapur ndonjëherë”. Fotot ishin gati për t’u publikuar të martën në orën 16:30 me orën europiane, por presidenti Joe Biden së bashku me deputeten Kamala Harris dhe numrin një të NASA-s, Bill Nelson, donin të parashikonin prag, duke festuar momentin historik për shkencën, për “Amerikën dhe për i gjithë njerëzimit”.

Kështu presidenti amerikan donte të prezantonte, drejtpërdrejt nga Shtëpia e Bardhë, grupin e galaktikave SMACS 0723, i pari i serisë së imazheve të transmetuara nga James Webb, teleskopi hapësinor i lindur nga bashkëpunimi midis NASA-s, agjencive hapësinore evropiane dhe kanadeze. .

“Galaktikat që shkëlqejnë përkrah galaktikave të tjera. Një pjesë e vogël e universit, – shpjegoi Nelson, duke i ilustruar Biden-it imazhin e parë të marrë nga teleskopi James Webb, me të cilin do të jemi në gjendje t’u përgjigjemi pyetjeve që ende nuk dimë t’i formulojmë.

Drita e përjetësuar në një pjesë të imazhit vjen nga një periudhë jo shumë larg nga Big Bengu, i cili ndodhi 13.8 miliardë vjet më parë. “Ne do t’i japim njerëzimit një vizion të ri të kozmosit. Dhe është një vizion i pa parë më parë”, shtoi numri një i NASA-s.

Por është vetëm një tablo me një vlerë të madhe simbolike. Të martën do të prezantohen të gjitha pamjet që shënojnë fillimin e jetës operacionale të teleskopit të ri hapësinor të nisur më 25 dhjetor 2021. Të gjitha do të jenë në rreze infra të kuqe sepse pikërisht në këtë gjatësi vale “sytë” e James. Puna e teleskopit Webb dhe ce, do të ketë shumë për secilin nga pesë objektivat.

Përveç grupit të galaktikave SMACS 0723, i cili funksionon si një xham zmadhues kozmik përmes të cilit mund të shihen galaktikat shumë të largëta, teleskopi fotografoi Mjegullnajën Carina (ose Mjegullnajën Eta Carinae) në infra të kuqe, një nga më të mëdhatë dhe më të ndritshmet në botë. Qumështi Way, një djep yjesh masivë 7600 vite dritë larg.

Ai gjithashtu kapi imazhe të planetit jashtë Sistemit Diellor WASP-96b, një gjigant i përbërë kryesisht nga gazi që është 1,150 vite dritë nga Toka, si dhe imazhe të Mjegullnajës së Unazës Jugore, një re gazi në zgjerim që rrethon një yll që po vdes. dhe ato të pesë galaktikave shumë të afërta të njohura si Kuintet e Stefanit, 290 milionë vjet larg njëri-tjetrit.

Shumë do të jenë imazhe spektrale, dmth imazhe që zbërthejnë dritën e emetuar nga yjet dhe galaktikat për të marrë sa më shumë informacion të jetë e mundur, për shembull mbi përbërjen.

Secili nga pesë objektivat e teleskopit hapësinor Webb dhe instrumenteve të tij, nga të cilët NIRSpec dhe 50% e Miri, ofrohet nga ESA dhe korrespondon me pesë tema kryesore kërkimore: formimi i yjeve dhe planetëve, lindja e galaktikave të para. pas Big Bengut, studimi i planetëve jashtë Sistemit Diellor.

Këto janë vetëm pyetjet e para, por të tjerat do të vijnë pasi rezultatet e para na kanë lejuar të kuptojmë plotësisht potencialin e teleskopit të ri hapësinor, siç kishte ndodhur me Hubble. Ndër gjërat më interesante që teleskopi Webb mund të ndihmojë për të vëzhguar më mirë është atmosfera e planetëve jashtë Sistemit Diellor.