72 përqind – kaq gjermanë janë aktualisht të kënaqur me punën e Angela Merkelit. Si rezultat, kancelarja ndodhet në vendin e parë në renditjen e politikanëve të preferuar – siç ka qenë kaq shpesh në periudhën e saj të gjatë në post. Por kjo do të ndryshojë. Merkeli nuk do të kandidojë më në zgjedhjet e ardhshme federale në vjeshtë 2021 dhe – sipas të gjitha gjasave – do të zhduket nga renditja e politikanëve kryesorë aktivë.

Instituti i studimit të opinionit “Infratest Dimap” pyeti për këtë shkak në “Tendenca e Gjermanisë”, të parin në vitin e ri, se si ndihen gjermanët kur mendojnë për këtë kohë, e cila nuk është më e largët. Te qytetarët gjermanë mbizotëron keqardhja: 51 përqind e shohin tërheqjen e Merkelit si kritike për Gjermaninë, 44 përqind e vlerësojnë pozitivisht.

Shumica për zgjatjen e kufizimeve të lëvizjes
Sidoqoftë, pandemia mbetet tema kryesore në Gjermani. Vendimi aktual i qeverisë federale dhe të landeve për ta zgjatur mbylljen deri në fund të janarit u mor në mes të periudhës së sondazhit telefonik për “Tendencën e Gjermanisë”. Sidoqoftë, meqenëse pritej një zgjatje e mbylljes. Prandaj, gjysma ishte në favor të ruajtjes së masave ekzistuese në çdo rast. Pothuajse një e treta favorizoi masa më të rrepta të Coronas. Vetëm një në gjashtë vetë ishte në favor të lehtësimit të mbylljes.

Zbritje pikësh për Ministrin e Shëndetësisë
Sondazhet e opinionit trajtojnë gjithashtu një temë të re: Ndërkohë, kanë filluar edhe në Gjermani vaksinimet kundër Covid-19. Sidoqoftë, dozat e vaksinës janë ende të pakta. Ditët e fundit është shkruar dhe folur shumë në mediat gjermane se kush mund të jetë fajtor.

Në veçanti Ministrit të Shëndetësisë Jens Spahn iu desh të dëgjojë shumë kritika. Kjo pasqyrohet gjithashtu në “Tendencën e Gjermanisë”: Spahn ra nga vendi i dytë në vendin e tretë në renditjen e politikanëve dhe humbi tetë pikë. Gjysma mendojnë se ritmet e vaksinimit janë shumë të ngadalta. Por: një shumicë e madhe (70 përqind) vlerësojnë përfundimisht rrugën e ndjekur nga BE si “të saktë”.

Gatishmëria për t’u vaksinuar është rritur
Ndërkohë, gatishmëria për t’u vaksinuar është rritur. 54 përqind duan të vaksinohen me çdo kusht – shumë më tepër se nëntorin e kaluar. Përveç kësaj, për 21 përqind një vaksinim është “i mundur”. Të marra së bashku, kjo do të ishte e mjaftueshme për të krijuar të ashtuquajturin imunitet të tufës, i cili për Covid-19 është midis 60 dhe 70 përqind. Kjo do të frenonte pandeminë. Por ka ende një rrugë të gjatë për të bërë deri atëherë. Në përgjithësi, gjysma shpresojnë për një kthim në normalitet, më e vonta në fund të vitit, gjysma tjetër janë më pak optimistë.
/ DW