Nëse gjithçka që dini për gjakun tuaj është se është i kuq, ju keni disa gjëra për të mësuar. Gjaku përbëhet nga shumë përbërës të ndryshëm. Ka qeliza të kuqe dhe të bardha të gjakut, të cilat mbartin përkatësisht oksigjenin dhe ndihmojnë në luftimin e infeksionit.

Ka trombocite, të cilat ndihmojnë në mpiksjen e gjakut. Dhe ka plazma, e cila i siguron trupit gjëra të tilla si lëndë ushqyese dhe hormone. Plazma juaj përmban antitrupa, të cilat janë substanca që sistemi juaj imunitar përdor për të luftuar pushtuesit e huaj si mikrobet dhe bakteret.

Gjaku juaj gjithashtu përmban antigjene. Këto janë proteina dhe molekula të tjera të pranishme në pjesën e jashtme të qelizave të kuqe të gjakut; ato përcaktojnë se çfarë lloj gjaku keni.

Gjaku klasifikohet më tej sipas faktorit të tij rezus (aka, faktori Rh). Nëse gjaku juaj përmban faktorin Rh D – më i përhapuri dhe më i rëndësishmi nga faktorët Rh – ju keni një grup gjaku pozitiv. Nëse gjaku juaj i mungon, ju keni një grup gjaku negativ.

Por cili është grupi i gjakut më i shëndetshëm?

  • Njerëzit me grupin O të gjakut kanë rrezikun më të ulët të sëmundjeve të zemrës ndërsa personat me grupin B dhe AB kanë rrezikun më të lartë.
  • Njerëzit me gjak A dhe AB kanë shkallën më të lartë të kancerit të stomakut.
  • Njerëzit me grupin A të gjakut mund ta kenë më të vështirë se të tjerët për të menaxhuar stresin, sepse ata shpesh prodhojnë më shumë kortizol të hormonit të stresit.
  • Njerëzit me grupin e gjakut A dhe B janë në rrezik më të lartë për të zhvilluar mpiksje gjaku sesa grupi O. Ata gjithashtu kanë 51% më shumë gjasa se ata me grupin O të gjakut për të zhvilluar trombozë të venave të thella.
  • Njerëzit me grupin O të gjakut kanë më shumë gjasa të përjetojnë më shumë vështirësi në përpjekjen për të mbetur shtatzënë për shkak të zvogëlimit të rezervës ovariane, ose cilësisë më të ulët dhe më pak vezëve sesa është normale.
  • Njerëzit me gjak AB mund të jenë në rrezik më të madh të zhvillimit të humbjes së kujtesës që çon në demencë më vonë në jetë sesa ata me grupe të tjera gjaku.
  • Njerëzit me gjak A, B ose AB mund të jenë më të rrezikuar nga diabeti sesa ata me gjak të grupit O. Në një studim, njerëzit me gjak B+ kishin 35% më shumë rrezik të zhvillimit të diabetit, i ndjekur nga AB+ me 26% rrezik të rritur, A- me 22% dhe A+ me 17%.
  • Njerëzit me gjak A, B ose AB mund të jenë në rrezik më të madh të kancerit të caktuar, duke përfshirë kancerin e prostatës, gjirit, kolorektalit, mushkërive, mëlçisë dhe qafës së mitrës sesa ata me grupin e gjakut O. E njëjta gjë është e vërtetë për kancerin e pankreasit – njerëzit me llojin O janë në një rrezik më të ulët të zhvillimit të sëmundjes sesa ata me grupin e gjakut A, B ose AB.