Duket se tek femrat perëndimore po përhapet një trend i ri dhe ai është udhëtimi në Korenë e Jugut për të kërkuar dashurinë.

Kjo është teza e Min Joo Lee, një studiuese në Universitetin e Indianës, ku ajo merret me studime gjinore dhe kulturën popullore koreane.

Min Joo Lee e përkufizon fenomenin si “efekti Netflix”, shkaqet e të cilit gjenden në përhapjen e programeve televizive, serialeve dhe filmave koreanë në mbarë botën.

Në kdrama si Crash Landing on You dhe Goblin, burrat koreanë janë joshës, romantikë, të kulturuar dhe të edukuar: partnerët idealë sipas grave evropiane dhe amerikano-veriore.

Min Joo Lee intervistoi mbi 120 gra në tetë bujtina të Koresë së Jugut, kryesisht nga Evropa dhe Amerika e Veriut, duke gjetur një lidhje të fortë midis “popullaritetit të dramave televizive koreane dhe mënyrës se si ato krijojnë dëshira erotike tek shikuesit e tyre për burrat koreanë”, shpjegon ajo.

Flasim për një fenomen të njohur si turizmi Hallyu: “Duke analizuar dëshirat erotike të racializuara të turistëve Hallyu për burrat koreanë, – vazhdon Min Joo Lee, – unë tregoj ndërthurjen e erotizmit me racën dhe gjininë”.

Ajo që i tërheq gratë perëndimore duket se është modeli i mashkullit korean i përhapur nëpër këto emisione televizive koreane, i cili rezulton të jetë i kulturuar, i edukuar, i veshur mirë dhe i duruar, ndryshe nga meshkujt perëndimorë, sipas të intervistuarve.

Turizmi Hallyu nuk është pasoja e vetme e efektit Netflix. Në Korenë e Jugut dhe në mbarë botën ka gjithnjë e më shumë çifte ndërkombëtare të përbëra nga koreanë dhe perëndimorë.

Hashtag-u #Gukjecouple tregon pikërisht dallimet kulturore që ekzistojnë midis çifteve ndërkombëtare të përbëra nga perëndimorë dhe koreanë, të treguar shpesh përmes videove ironike që bëjnë shaka me diversitetin.

Ka çifte ndërkombëtare, si Jin dhe Hattie, të cilët e kanë bërë multikulturalizmin e tyre sekretin e suksesit të tyre shoqëror me një profil të përbashkët dhe 1 milion ndjekës në Tik Tok.

Përmbajtja e tyre tregon marrëdhënien dhe diversitetin e tyre. Sepse, pas romancës dhe shpresës së shumë femrave për të gjetur dashurinë, mund të ketë edhe një fitim ekonomik.

Video dhe postime të shumta nga çifte ndërkombëtare, të tilla si shfaqje televizive koreane, kanë shërbyer gjithashtu si një vlerë gjinore dhe për të ndihmuar njerëzit të përshtaten me dallimet kulturore.

Imazhi i mashkullit korean sigurisht ka ndryshuar sipas imagjinatës globale si dhe qëndrimeve ndaj marrëdhënieve ndërkombëtare.

Megjithatë, vështirësitë racore mbeten. Disa gra ankohen se ishin të zhgënjyera në kërkimin e tyre për një partner korean, sepse hasën në disa paragjykime.

Burrat koreanë do t’i konsideronin gratë perëndimore më të lira dhe për këtë arsye do të kishin qëndrime mosrespektuese ndaj tyre.

Disa kanë arritur në përfundimin se burrat janë të gjithë njësoj, pavarësisht nga origjina territoriale, të tjerë ende ruajnë shpresën për të takuar një burrë korean si personazhet e përshkruar nga kdramas (dramat koreane) televizive.