Nëse vuani nga pagjumësia, me shumë mundësi do të jeni pak më egoist se ata që flenë të qetë natën. Kjo mbështetet nga një studim i kryer nga studiues në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley, dhe i publikuar në Nature Communications.

E dinim që gjumi i dobët dëmton përqendrimin dhe na bën më të irrituar, por shkencëtarët kanë zbuluar se gjumi i dobët ndikon edhe në qarqet e trurit që lidhen me ndjeshmërinë dhe altruizmin, duke na bërë më pak të gatshëm të dëgjojmë nevojat e të tjerëve dhe të përqendrohemi më shumë te vetja.

Për të vërtetuar tezën e tyre kërkimore, studiuesit ekzaminuan aktivitetin e trurit dhe sjelljen e një grupi vullnetarësh pas një nate gjumi dhe pas një nate pa gjumë fare.

Një tjetër eksperiment analizoi trendin e donacioneve bamirëse një ditë pas fillimit të kohës së kursimit, për shkak të të cilit humbasim një orë gjumë. Rezultati ishte i qartë: më pak gjumë na bën të jemi më pak bujarë dhe më egoistë.

Në mënyrë të veçantë, pjesëmarrësit e studimit që iu nënshtruan skanimeve MRI pasi kaluan një natë pa gjumë treguan më pak aktivizim në zonën e trurit të lidhur me teorinë e mendjes.

Bëhet fjalë për atë aftësi që i lejon qeniet njerëzore të kuptojnë se të tjerët janë njerëz të ndryshëm nga ne, me përvoja, besime dhe dëshira që nuk përputhen domosdoshmërish me tonat. Ndër pasojat që sjell kjo aftësi është ajo e vendosjes së vetes në vendin e të tjerëve, duke arritur të kuptosh këndvështrimin e tyre.

Matthew Walker, profesor i psikologjisë dhe neuroshkencës në mesin e autorëve të studimit, komentoi rezultatin e studimit si më poshtë: “Ne njerëzit jemi një specie shoqërore, por privimi i gjumit mund të na transformojë në ‘lebrozë shoqërorë’, duke ndryshuar rrënjësisht mënyrën tonë për të. të jenë si krijesa sociale dhe emocionale, që, mund të argumentohet, është thelbi i ndërveprimit njerëzor dhe çfarë do të thotë të jetosh një ekzistencë njerëzore plotësuese dhe kuptimplote”.