Drejtësia britanike ka refuzuar peticionin e diskutueshëm të ekstradimit të Julian Assange në SHBA., ku themeluesi Australian i WikiLeaks akuzohet për spiunazh dhe pirateri për ndihmën në zbulimin e dosjeve konfidenciale amerikane që lidhen, ndër të tjera, me krimet e luftës në Afganistan dhe Irak.

Gjykatësja Vanessa Baraister dha verdiktin plotësisht të papritur.

Assange, që rrezikonte jashtë vendit një dënim 175 vjet, mund të vetëvritet, tha gjykatësi. Uashingtoni do të jetë në gjendje të apelojë. Baraister tha se ishte e bindur për “mirëbesimin” e hetuesve amerikanë dhe hodhi poshtë kundërshtimet e mbrojtjes kundër frikës nga një gjykim i padrejtë jashtë shtetit.

Sidoqoftë, ai mohoi ekstradimin, duke përcaktuar garancitë e pamjaftueshme të dhëna nga autoritetet e Uashingtonit për të mbrojtur nga rreziku i një përpjekje të mundshme vetëvrasjeje nga themeluesi i WikiLeaks.