Një alarm i ri vjen nga autoritetet kompetente për gripin e qenit i cili po infekton gjithnjë e më shumë kafshë dhe që rrezikon të transmetohet edhe te njerëzit.

Një studim i fundit, i kryer nga Universiteti Bujqësor i Kinës dhe i publikuar në revistën e specializuar “eLife” në veçanti, është një shqetësim i veçantë.

Virusi në fjalë është tashmë i njohur H3N2, i njëjti përgjegjës për gripin e shpendëve, i cili vitet e fundit ka pësuar mutacion, duke prekur edhe lloje të ndryshme gjitarësh deri tek miqtë tanë katërkëmbë.

Lloji i ri – shpjegon portali money.it – ​​është riemëruar ‘gripi i qenit’ dhe nëse nuk është veçanërisht i rrezikshëm për miqtë tanë besnikë, frika është se kërcimi i frikshëm i specieve drejt njeriut mund të ndodhë.

Në fakt, ngjitja nga një gjitar në tjetrin ka vazhduar që nga viti 2006 dhe, sipas hulumtimeve kineze, infeksioni njerëzor nuk mund të përjashtohet në këtë pikë. Jo vetëm nga qentë te burrat, por edhe duke marrë parasysh zhvillimin e llojit në fjalë, edhe nga njeriu te njeriu.

Për të arritur në këtë vlerësim dhe alarmin pasues, studiuesit krahasuan tamponët e 4000 ekzemplarëve të qenit të prekur nga gripi.

Kështu, u bë e mundur të thellohej evolucioni i virusit dhe të kuptohej se si, në krahasim me të kaluarën, ai ka zhvilluar një kapacitet më të madh për riprodhim si dhe atë të njohjes së receptorëve të ndjeshëm te njerëzit. Si rezultat, H3N2 tani është më në gjendje të përshtatet me qelizat njerëzore, me rrezikun më të madh të transmetimit.

Ne raportojmë nga money.it që raporton rezultatet e studimit sipas të cilit “qentë mund të shërbejnë si ndërmjetës për përshtatjen e viruseve të influencës së shpendëve tek njerëzit”.

Prandaj, një shqetësim i caktuar është normal, por për momentin është më mirë të mos ngrihet alarmi i parakohshëm.

Deri më sot, në fakt, nuk ka asnjë rast të konfirmuar të transmetimit nga qentë te njerëzit në nivel global, kështu që nga studiuesit mbetet vlerësimi i një probabiliteti për t’u monitoruar pa parashikuar kufizime për momentin.