Vala ekstreme e të nxehtit që përfshin pjesë të mëdha të Evropës Perëndimore, Afrikës dhe Azisë po shkakton një përshpejtim serioz në shkrirjen e akullit të Groenlandës, një nga viktimat kryesore të ngrohjes globale të katalizuar nga ndryshimet klimatike.

Sipas të dhënave të lëshuara nga Qendra Kombëtare e të Dhënave për Borë dhe Akull (NSIDC), një institut amerikan i specializuar në kërkime polare dhe kriosferike, vetëm midis 15 dhe 17 korrikut akullnajat që janë të pranishme në zonën veriperëndimore të ishullit – pjesë e Mbretërisë së Danimarkës – kanë humbur 6 miliardë tonë ujë çdo ditë.

Një sai e mjaftueshme për të mbushur 7.2 milionë pishina olimpike ose për të mbuluar të gjithë shtetin e Virxhinias Perëndimore me më shumë se 30 centimetra ujë, specifikoi CNN, duke raportuar shifrën e NSIDC.

Temperaturat në Groenlandë këto ditë po vendosen në 15.5 ° C, një 5 ° C më e lartë se mesatarja për periudhën. Kjo vetëm mund të përshpejtojë shkrirjen e akullit, me një ndikim të rëndësishëm në ngritjen e nivelit të detit (kur përfshihen masat tokësore).

“Shkrirja e javës së fundit nuk është normale, duke marrë parasysh mesataret klimatike të 30 deri në 40 viteve të fundit”, tha për CNN Dr. Ted Scambos, ekspert i akullnajave në Universitetin e Kolorados dhe NSIDC. “Shpërbërja është në rritje dhe kjo ngjarje ka qenë një kulm”, shtoi eksperti.

“Padyshim që më shqetëson”, i bëri jehonë kolegu i tij Kutalmis Saylam, një studiues në Universitetin e Teksasit, i cili aktualisht ndodhet në Groenlandë për të studiuar ndikimin e ndryshimeve klimatike. “Ne mundëm të ecnim me bluzat tona, kjo nuk pritej vërtet”, shtoi studiuesi i pangushëlluar.

Nëse të gjitha akullnajat në Grenlandë do të shkriheshin, sipas vlerësimeve të shkencëtarëve, niveli i detit do të ngrihej me 7.5 metra, duke përfshirë rajone dhe metropole të tëra bregdetare, si dhe duke bërë që një numër i madh ishujsh oqeanikë të zhdukeshin nën ujë.