Vitet kalojnë, modat ndryshojnë, por disa parime mbeten të vlefshme edhe në një botë që po evoluon minutë pas minute. Ndër këto është edhe parim: “Bëni kujdes mirë për atë që hani”.

Kim Taia, gruaja rezidente në Zelandën e Re, e cila e gjeti veten me një pjesë të madhe të trupit të paralizuar nga gëlltitja e molusqeve të mbledhura pas një pasdite të kaluar në plazh, ndoshta duhet ta kishte mbajtur gjithashtu parasysh këtë.

Një episod që bëri xhiron e botës në pak minuta dhe që kujton secilin prej nesh rëndësinë e njohjes së asaj që sjellim në gojë dhe fusim në trupin tonë çdo ditë.

Historia në fjalë vjen nga Little Wahi, një resort turistik që ndodhet në komunën Maketu. Jemi në pjesën veriore të ishullit të mrekullueshëm të Veriut, i zhytur plotësisht në Oqeanin Paqësor.

Sipas raporteve të mjekëve që e vizituan në spitalin më të afërt, duket se gruaja ka gëlltitur molusqe të kontaminuara nga i ashtuquajturi helm paralizues bivalve, një toksinë e fuqishme detare e tretshme në ujë, i sintetizuar nga algat mikroskopike.

Helmi është i njohur në botën akademike me emrin më pak të njohur STX ose saksitoksina dhe është ndër përgjegjësit për sindromën e molusqeve bivalve (ose PSP, akronimi i “Helmimit Paraalityc Shellfish”), një patologji e lidhur me helmimin nga ushqimi.

Pasi futet në trupin tonë, saksitoksina shpërbëhet dhe liron të gjithë përbërësit e saj. Efekti është potencialisht shkatërrues: marrja e saj shkakton simptoma të ndryshme që variojnë nga ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje e buzëve deri te paraliza e plotë e frymëmarrjes. Duhet theksuar se, në raste të rënda, mund të jetë edhe vdekjeprurëse.

Ekipet e shpëtimit kanë ndërhyrë menjëherë, duke e transportuar atë në urgjencë dhe duke lejuar ndërhyrjen e menjëhershme të personelit shëndetësor. Ajo ka komentuar për shtypin vendas ato momente të tmerrshme:

“Koka ime filloi të mpihej dhe u ndjeva e turllosur. Nuk mund të flisja qartë dhe pyesja veten se çfarë po ndodhte. Pastaj fillova të humbas ndjeshmërinë në duar dhe krahë, po merrja frymë me vështirësi. Mendova se do të vdisja”.