Të gjithë duan të jetojnë më gjatë, por janë të paktë ata që me të vërtetë bëjnë diçka për të ndryshuar stilin e jetës së tyre, në mënyrë që kjo të ndodhë. Sekreti i gjithçkaje mund të jetë ora e mëngjesit… Që duhet të zhvendoset në një moment tjetër nga ai që mendojmë të gjithë… Sapo të zgjoheni, atëherë. Por atëherë kur?

Le të fillojmë nga e para dhe të shkojmë me radhë. Me sa duket, koha perfekte për të ngrënë mëngjes është ora 11 e mëngjesit. Është një moment i ditës i cili, i zgjedhur për vaktin më të rëndësishëm të jetës sonë të përditshme, mund të sigurojë që ne të jetojmë deri në njëzet vjet më gjatë. Por cilat janë arsyet e kësaj “mrekullie”?

Në realitet, ora 11.00 e mëngjesit është një kohë që, sipas Dr. Julia Jones (neuroshkencëtare dhe autore e librit F-Bomb Longevity Made Easy, në të cilin studion aspekte të ndryshme të zakoneve të përditshme, jo vetëm ushqimin që lidhet me jetëgjatësinë), i shton disa dekada jetës sonë.

Truku, sipas shkencëtarit, është ta lëmë trupin tonë të agjërojë për 16 orë, duke përfshirë ato gjatë natës. Më pas, vetëm në tetë orët e mbetura duhet të konsumohen vaktet e tjera.

Arsyeja, sipas tij, është sasia ekstreme e ushqimit që secili prej nesh ha gjatë ditës, si dhe konsumimi i një morie “gjërash të gabuara”. Përkundrazi, duhet t’i jepet pak pushim sistemit të tretjes, në mënyrë që të mundësohet pastrimi më efektiv i qelizave.

Kjo dietë, e cila nuk është gjë tjetër veç asaj që njihet si agjërim me ndërprerje, do të çonte në mundësinë për të jetuar më gjatë dhe më të shëndetshëm, duke reduktuar rrezikun e zhvillimit të disa sëmundjeve kardiovaskulare ose të atyre që lidhen me obezitetin, si diabeti dhe apnea e gjumit.

Pra, fakti i të qenit më pak të predispozuar ndaj zhvillimit të patologjive edhe të rënda, do të ishte i dobishëm për shëndetin e përgjithshëm të trupit tonë, duke na bërë të fitojmë vite jetë…