Si mund të jetojmë më gjatë? Nuk ka asnjë recetë të vërtetë sekrete, por eliksiri i jetës përbëhet nga zakone të vogla të shëndetshme të përditshme në tryezë dhe më gjerë.

Mënyra e duhur për të arritur në moshën 100 vjeç në formë përbëhet nga një hap pas tjetrit, nga shumë vullnet i mirë dhe guxim i madh, por para së gjithash duke i kushtuar vëmendje të ushqyerit.

Në fakt, të ushqehemi në mënyrë të shëndetshme është mënyra e parë për t’u kujdesur për trupin tonë: mund të përfaqësojë nxitjen e duhur për të ditur se ekzistojnë 3 grupe ushqimore që mund të na bëjnë të plakemi shëndetshëm duke larguar datën e “skadencës” edhe një dekadë.

Studimi i botuar në revistën PLOS Medicine ekzaminoi sesi ushqimet duke filluar nga frutat dhe perimet deri te mishi i përpunuar dhe pijet me sheqer ndikojnë në jetëgjatësinë.

Ekipi më pas identifikoi disa grupe ushqimore që janë veçanërisht të dobishme për jetëgjatësinë, duke përfshirë drithërat, bishtajoret dhe arrat.

Një nga autorët e studimit tha se “ndjekja e një diete optimale që përfshin bishtajore, drithëra, arra dhe më pak mish të kuq dhe të përpunuar mund të rrisë jetëgjatësinë me më shumë se 10 vite për ata që fillojnë dietën në moshën 20 vjeçare”.

Megjithatë, ajo që del nga studimi është se të fillosh në një moshë shumë të re për të ngrënë siç duhet do të thotë të kesh mundësinë për të jetuar edhe 10 vjet më shumë…

Jo pak, si thoni? Nuk duhet të dëshpërohen ata që kanë kaluar të dyzetat: ndryshimi rrënjësor i dietës në moshën 60-vjeçare, në fakt, sjell përfitime të mëdha, duke zgjatur jetëgjatësinë deri në 8 vjet.

Prandaj, mbani mend se drithërat e rafinuara dhe shumë proteina janë të dëmshme për trupin, ndërsa bishtajore dhe fruta të thata janë të mirëseardhura nëse keni ndërmend të futeni në librin e rekordeve Guinness në mesin e njerëzve më të vjetër në botë.