Kur flasim për njerëzit më të pasur në botë, menjëherë mendojmë për manjatë si Elon Musk apo Jeff Bezos. Mirëpo, nuk janë ata që e kanë këtë primat të lakmuar sepse është një burrë tjetër që kishte një pasuri të paimagjinueshme për të mos thënë më shumë.

Emri i tij ishte Mansa Musa I i Malit dhe jetoi në shekullin e 14-të, duke sunduar mbretërinë e lashtë të Afrikës Perëndimore të Malit. Ngritja e tij erdhi krejt e papritur. Ai u ngjit në fron në vitin 1312 pas Krishtit pasi mbreti Abu Bakr II humbi në det ndërsa udhëtonte me një flotë eksploruese në Oqeanin Atlantik.

Mansa Musa kishte gjithçka që mund të dëshironte. Pushtimi i Mbretërisë së Malit përfshinte trashëgiminë e aseteve të mëdha. Por ai nuk ishte i kënaqur me status quo-në. Gjatë mbretërimit të tij ai pushtoi 24 territore dhe qytete të reja, duke e rritur perandorinë e tij përmes luftës.

Duke kuptuar se infrastruktura e perandorisë do të kishte nevojë për një rregullim, Mansa Musa më pas u bëri thirrje arkitektëve nga Afrika dhe Lindja e Mesme për të projektuar qytete të tëra. Ai i përdori këta arkitektë për të krijuar metropole mbresëlënëse si Gao dhe Timbuktu.

Për më tepër, ai e shndërroi Malin në një qendër të kulturuar dhe jetësore të të mësuarit, e njohur në të gjithë botën islame. Në vitin 1324 pas Krishtit, Mansa Musa shkoi në një pelegrinazh në Mekë, duke kaluar Egjiptin gjatë rrugës.

Sipas shkrimtarëve arabë të asaj kohe, pelegrinazhi i tij doli të ishte i paharrueshëm. Jo vetëm që la një përshtypje të madhe kudo që udhëtoi, por pasuria e tij u bë e famshme në të gjithë botën e vjetër.

Mbreti i Malit duhet të ketë menduar gjithashtu se udhëtimi i lehtë ishte i mbivlerësuar, pasi ai mori me vete 60,000 burra, si dhe 12,000 skllevër personalë të veshur me mëndafsh dhe brokadë persiane.

Historianët arabë kanë vënë në dukje gjithashtu se mbreti udhëtoi me kalë me 500 njerëz të skllavëruar drejtpërdrejt përballë tij. Këta shërbëtorë ecnin duke mbajtur një shkop ari në duar. Përveç kësaj, treni mbretëror përfshinte 300 paund ar dhe 80 deve.

Reputacioni i fituar gjatë këtij pelegrinazhi pati pasoja për dekada, në mos me shekuj. Edhe pse mbreti vdiq në vitin 1337 pas Krishtit, për shekuj me radhë popujt e botës së vjetër e kanë bërë emblemën e pasurisë së paimagjinueshme.

Në këtë pikë, me siguri po pyesni se cili është pozicioni i Mansa Musa në lidhje me personazhet si Jeff Bezos dhe Elon Musk. Në fund të fundit, a mund të konkurrojë vërtet një sundimtar mesjetar me titanët e sotëm të teknologjisë?

Aktualisht, Jeff Bezos vlerësohet në 151 miliardë dollarë dhe Elon Musk është 241 miliardë dollarë. Sa i përket Mansa Musa-s, nëse do të kishte jetuar në vitin 2022, mbreti i Malit do të kishte një vlerë prej 400 miliardë dollarësh!